Šef njemačke obavještajne službe izjavio je u petak da strahuje od pojave “terorizma krajnje desnice” u Njemačkoj gdje radikalne skupine prosvjeduju protiv masovnog priljeva izbjeglica.

Kampanje protiv izbjeglica koje vode male neonacističke stranke poput NPD-a ili Der Dritte Weg mogle bi “dovesti njemačku krajnju desnicu do još veće radikalizacije”, zabrinuo se u razgovoru za dnevnik Der Tagesspieleg Hans-Georg Maassen, šef Ureda za zaštitu ustava.

“U ovom ozračju, ne možemo isključiti formiranje skupina krajnje desnice spremnih da počine teroristička djela”, upozorio je Maassen.

“Globalno, krajnja desnica gubi u naletu ali dio nasilnih pripadnika raste, u zadnje vrijeme do oko 50 posto”, kazao je Maassen.

“U prvoj polovici 2015. činovi nasilja povezani s krajnjom desnicom porasli su istodobno s brojem azilanata. Promjena tendencije u drugoj polovici 2015. nije na vidiku”, izvješćuje šef njemačke obavještajne službe

Komentiraj

FOTO:Sergii Kharchenko/NurPhoto
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.