Hrvatski sabor u petak raspravlja o Mostovom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, za kojeg je Vlada u četvrtak utvrdila da treba doradu do drugog čitanja zbog niza manjkavosti i nedorečenosti.

“Vrijeme je pokazalo kako je arhivski zakon postao glavnom preprekom za istraživanja recentne hrvatske povijesti”, rekao je Nikola Grmoja na početku sjednice dodajući kako arhivsko gradivo mora biti dostupno svima.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović čestitao je Grmoji na ‘ednom od najvažnijih izlaganja u saboru u hrvatskoj povijesti’. “Glavni uzroci zla i podjela su nikad raskrinkani komunistički mediji. Tko spriječava tu katarzu? Mainstream mediji i nasljednici tih režima”, rekao je Glasnović dodajući kako je Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću dimna zavjesa jer ‘pola ljudi koji u njemu sjede dolaze iz tog režima’.

Potom je predsjednik Sabora Božo Petrov upozorio Glasnovića da se suzdrži od uvreda.

“Jasno je da je ovaj zakon tu samo zbog lokalnih izbora. On za građane RH ne znači ništa”, kazao je SDP-ov Mirando Mrsić istaknuvši da se ‘u prošlost vraća samo kada se ne zna što bi s budućnošću’. “Koplja će se oko ovog zakona lomiti u HDZ-u”, rekao je Mrsić. Nikolu Grmoju je upitao da su u pisanju zakona koristili savjete Zlatka Hasanbegovića.

“Hasanbegović nije sudjelovao u pisanju ovog zakona. I HDZ i SDP kažu da se nemaju čega bojati pa onda ne vidim zašto ne bismo otvorili arhive”, odgovorio mu je Grmoja.

SDP-ov Nenad Stazić rekao je da je Most proizvoljno odredio granicu na 1990. godinu. “Podržavam vašu intenciju i pozivam vas da pomaknemo granicu”, dodao je. Nezavnisni Tomislav Žagar rekao je kako se oni koji su se nekada skrivali iza zvijezde, sada skrivaju iza križa. “Ako će ovaj zakon pridonijeti da se to riješi, apsolutno ga podržavam”, istaknuo je.

Branimir Bunjac iz Živog zida rekao je kako je jasno da je zakon na stolu zbog lokalnih izbora. “Obzirom na previranja u HDZ-u osjetili ste da je vrijeme da uzmete dio njihova biračkog tijela. Nije najmudrije bilo ovako tempirati ovaj zakon”, rekao je Bunjac i dodao da će Živi zid podržati njihov zakon kako bi se ‘konačno otvorio put istini’.

HSS-ov Krešimir Beljak zaradio je opomenu Petrova zbog uvrede. “Vi namjerno bacate ljudima prašinu u oči. Svi mi znamo kako su se odvijale stvari krajem 80-ih. Pravi domoljubi koji su bili proganjani stradali su od hrvatske ruke. Nema arhiva, ne postoje arhivi”, rekao je Beljak dodajući kako su se oni svojih komunista riješili. “Branko Hrg, član SKOJ-a je u HDS-u tamo gdje je i mjesto”, kazao je.

Glasnović je rekao kako ga zanima koliko je arhive uništeno od osnutka Hrvatske. “Ispada da nitko nije bio u komunistima ili u UDBI. Je li netko pričao s kolegama iz Srbije. Nitko ne traži povrat arhive iz Beograda. Što je s oduzetim stanovima? Imamo ministra koji kao paradni konji govori da će se to još produžiti na pet godina”, rekao je.

Komentiraj