Prije točno tri mjeseca, 16. rujna, prve su izbjeglice ušle u Hrvatsku. Do danas ih je Hrvatskom prošlo više od pola milijuna. Tim je povodom na N1 televiziji gostovao tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

“Tih prvih dana, 16. i 17. rujna, došlo je do brojke koju teško može itko očekivati, pogotovo jer sam bio i u Srbiji gdje su me uvjeravali da nema nikog na Gevgeliji, a te noći je došlo do velikog vala u Tovarniku”, ispričao je Ostojić naglašavajući kako se trebalo reorganizirati, što su radili dosta žurno. Ostojić je istaknuo kako je Hrvatska napravila sve što je tada mogla napraviti.

“Nakon 48 sati bilo je jasno da sustav nije u RH kolabirao, nego da se papir koji RH izdaje koristi kao rješenje da se izađe iz vala i ukrca u prijevozno sredstvo i ide prema Sloveniji, ciljajući zemlje koje su bile destinacija”, kaže Ostojić. Sjeća se kako je prvih dana bilo puno bacanja dokumenata, u strahu da će im se ponoviti neka ranija iskustva i u Hrvatskog naići na tretman koji su možda proživljavali kod drugih.

Ističe kako i danas postoji mogućnost lažnog predstavljanja, ali Hrvatska ima obučene prevoditelje koji mogu otkriti odakle je neka osoba. “Ponosan sam na ljude koji su to odradili, i policajke i policajci, nevladine udruge i dobra organizacija, volonteri u kampovima koji su i sada tu… Svi ljudi dobrog srca koji su tu tri mjeseca”, kaže Ostojić i dodaje kako je Hrvatska pojazala drugačije lice.

Ističe kako nikada nije vidio rješenje u žici. “Koliko god ta žica bila opasna, ne može ih zaustaviti”, rekao je Ostojić. Azil u Hrvatskoj, otkriva, zatražilo je svega dvadesetak ljudi.

Ostojić smatra i da izbjeglička kriza nije pri kraju, nego da to visi o kraju rata u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze. “Jako je dobro da slovenski građani i hrvatski građani zajedno prosvjeduju protiv žice i da se ne slažu sa slovenskom vladom i političarima, koji su sebi dozvolili da tako nešto naprave”, rekao je o postavlojanju žice u Sloveniji koju je nazvao sramotom Europske unije.

Najavio je i kako će Hrvatska u četvrtak, koristeći prava koja joj pripadaju članstvom u EU, ići u “postupak protiv Slovenije.”

Komentiraj