Prekid vatre na jugozapadu Sirije koji su potaknuli Rusija i Sjedinjene Države održava se prvog dana otkako je stupio na snagu u nedjelju ujutro, objavili su pobunjenici i nevladina udruga o zadnjem u nizu međunarodnih pokušaja da se okonča rat koji traje šest godina.

Sjedinjene Države, Rusija i Jordan dogovorili su ovaj tjedan prekid vatre i “sporazum o deeskalaciji” kao uvod u veće i trajnije primirje.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina udruga sa sjedištem u Britaniji, objavila je “da mir prevladava” i da nije bilo ni zračnih udara ni sukoba na jugozapadu otkako je primirje stupilo na snagu u podne po mjesnom vremenu.

Prekid vatre rezultat je dvosatnog i uopće prvog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na rubu summita G20 u petak u Hamburgu.

Dogovor, najnoviji pokušaj obuzdavanja nasilja u ratom poharanoj zemlji, odnosi se na pokrajine Daraa, Sweida i Quneitra na jugozapadu Sirije, koje su zadnjih tjedana bile poprište sukoba između vladinih snaga predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika.

Moskva je ključna saveznica Asada, dok Washington podupire umjerenu oporbu koja ga želi svrgnuti.

I nekoliko glasnogovornika pobunjeničkih skupina potvrdilo je da se primirje održava, prenosi Reuters.

Sporazum je prvi pokušaj postizanja primirja otkako je u Bijeloj kući Donald Trump što se tumači kao njegovo diplomatsko postignuće nakon sastanka s Putinom.

Ruski šef diplomacije  Sergej Lavrov rekao je da sporazum uključuje “humanitarni pristup i uspostavu kontakata između oporbe u pokrajini i centra za monitoring u Amanu, prijestolnici Jordana.

Zamjenik posebnog izaslanika UN-a za Siriju rekao je u subotu da je sporazum “pozitivan potez” prije zadnjeg kruga mirovnih pregovora pod okriljem UN-a koji u ponedjeljak počinju u Ženevi.

Komentiraj

FOTO:EPA/YOUSSEF BADAWI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.