Nacionalni park Krka dočekao je u četvrtak 900.000 gosta, što je prvi put u 30 godina postojanja, koje ove godine slavi taj nacionalni park, priopćio je u četvrtak ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić.

Na Lozovcu, kopnenom ulazu na Skradinski buk, danas je park posjetio Davor Čović s obitelji i tako zaokružio najuspješniju sezonu koju park do sada bilježi.Obitelj Čović koja je podrijetlom iz Tučepa, a živi u Švedskoj, dočekali su ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović i ravnatelj Javne ustanove NP Krka Šakić te ih prigodno darovali, među ostalim i obiteljskom ulaznicom koja će vrijediti deset godina.

Ministar Zmajlović rekao je da su ove godine u najoptimističnijem scenariju očekivali oko 800.000 gostiju. Podsjetio je da su u rujnu u NP Plitvička jezera milijuntog gosta dočekali 20-tak dana ranije nego lani.

“To su rezultati ulaganja i pokazatelji da dobro radimo. U posjetiteljsku infrastrukturu parkova u tri i pol godine uložili smo 400 milijuna kuna, pritom vodeći računa o zaštiti prirode i rasterećenju najposjećenijih dijelova parkova. Novim atrakcijama stvaramo preduvjete za dolazak većeg broja posjetitelja”, rekao je.

Obitelj Čović dočekali su ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović i ravnatelj Javne ustanove NP Krka Šakić te ih prigodno darovali, među ostalim i obiteljskom ulaznicom koja će vrijediti deset godina. foto HINA/ NP Krka
Obitelj Čović dočekali su ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović i ravnatelj Javne ustanove NP Krka Šakić te ih prigodno darovali, među ostalim i obiteljskom ulaznicom koja će vrijediti deset godina. foto HINA/ NP Krka

Ravnatelj Šakić kazao je da je zaštitom prirode i valorizacijom kulturnopovijesne baštine sačuvana bit NP Krka, a to je ono što privlači posjetitelje.

“Povećanje broja posjetitelja za nas znači i veću potrebu za zapošljavanjem, ali i povećanje prihoda, koje potom ulažemo u lokalnu zajednicu i pridonosimo razvoju cijelog područja”, dodao je.

Najavio je nastavak ulaganja u infrastrukturu i nove posjetiteljske sadržaje, od kojih će najopsežniji biti projekt uređenja ulaza Lozovac, gdje će biti izgrađen novi informativno-prihvatni centar za posjetitelje. Riječ je o velikom i kompleksnom projektu koji je neophodan za kvalitetniji prihvat posjetitelja koji Skradinski buk posjećuju s kopnenog ulaza.

“Iduće godine očekuje nas uređenje i otvorenje dvaju novih staza, na desnoj obali iznad Roškog slapa i na lijevoj obali iznad Bilušića buka. Uskoro će biti otvoren i Centar za posjetitelje Lugareva kuća, prostor za edukaciju, radionice i boravak u prirodi. Svoja vrata posjetiteljima, istraživačima i znanstvenicima otvorit će i Eko kampus Puljane, uređenje kojeg je upravo u tijeku a dio je većeg projekta, vrijednog 40 milijuna kuna, čime će se dodatno staviti naglasak na razvoj gornjeg toka rijeke Krke i lokalnog gospodarstva, ali i otvoriti prostor i sadržaji za rastući broj posjetitelja”, napomenuo je Šakić.

NP Krka ove se godine pridružio izuzetnim rezultatima hrvatske turističke sezone i bilježi porast broja posjetitelja od 18 posto, za razliku od prethodnih godina kada je iznosio od šest do sedam posto.

“U međuvremenu je park na osnovu analize distribucije posjetitelja proveo niz sadržajnih ulaganja, koja su rezultirala porastom njihova broja i posebnim zanimanjem za uzvodne lokalitete. Sustav obilaska parka proširen je i izvan temeljnog fenomena na okolne novouređene vidikovce i poučno-pješačke staze, a takvim razvojem nastavit će i u budućnosti, kako bi spremno dočekao nove ljubitelje prirode”, naveo je ravnatelj NP “Krka”.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.