Nepalska je policija ubila pet prosvjednika na jugu zemlje koji su prosvjedovali zbog nacrta ustava. ubijeni pripadaju etničkoj zajednci Madhesi, koji su kulturološki bliski Indijcima preko granice, javlja BBC.

Od pet ubijenih, policija je upucala četiri osobe nakon što su prosvjednici oštetili policijsku postaju i vladine urede u Birgunju, oko 90 kilometara jugozapadno od glavnog grada Katmandua. Peta poginula osoba, ubijena je u obližnjem gradu Kalaiyji.

U posljednjih nekoliko tjedana ubijeno je najmanje 20 osoba u političkom nasilju. Nepal je od ukinuća monarhije 2008. godine reguliran privremenim ustavom. Nakon godina nesuglasja, političke su se stranke dogovorile o nacrtu novog ustava ove godine, nakon razarajućeg potresa u travnju.

 

  • Policija je priopćila kako su bili prisiljeni otvoriti vatru nakon što su napadnuti noževima i pištoljima. Novi ustav Napala podijelit će zemlju u savezne države, a manjine poput Madhesi strahuju da će biti marginalizirane.

 

Poboenici ustava nadaju se kako će novi ustav potaknuti gospodarski razvoj i donijeti mir s maoističkim pobunjenicima. Uz manjine, prosvjeduju i hindu skupine, koje zahtjevaju da Nepal bude proglašen hindu državom. Nepal je postala sekularna republika nakon ukidanja monarhije.

Komentiraj

FOTO:EPA/NARENDRA SHRESTHA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.