Sud Bosne i Hercegovine objavio je u srijedu kako je osudio na osam godina zatvora bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Darija Slavuljicu koji je proglašen odgovornim za sudjelovanju u ubojstvu 28 Hrvata i Bošnjaka s područja Teslića u sjevernoj Bosni.

Slavuljica je proglašen krivim za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti i na temelju sporazuma s Tužiteljstvom BiH kojim je priznao počinjenje kaznenog djela koje mu je stavljano na teret.

Presudom je utvrđeno kako je on u lipnju 1992. godine sudjelovao u napadu vojnih i policijskih snaga bosanskih Srba na područje općine Teslić čiji je cilj bio progon hrvatskog i bošnjačkog stanovništva. 

Utvrđeno ja kako je on zajedno s drugim vojnicima i policajcima 17. i 18. lipnja 1992. na planini Borje ubio 28 Hrvata i Bošnjaka koji su prije toga bili zatočeni u Tesliću. 

Posmrtni ostaci ubijenih su nakon dugotrajne potrage pronađeni i ekshumirani tek 1999. godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.