Slovenija razmišlja o tome da za pomoć u obrani schengenske granice zamoli Njemačku i Austriju, te zemlje Višegradske skupine, piše u srijedu ljubljanski dnevni list “Dnevnik”, pozivajući se na neslužbene informacije slovenskih novinara koji su u utorak pratili posjet predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu.

Pahor se tom prilikom sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom koji nakon susreta nisu davali izjave, te im rekao da je strateški interes Slovenije da u zemlji koja je na balkanskoj ruti za migrante ostane samo onoliko migranata i izbjeglica koliko ih može zbrinuti.

Također je poručio da je za Sloveniju u obuzdavanju nekontroliranog dolazaka migranata vrijeme ključni čimbenik, navodi ljubljanski list, te dodaje da slovenska vlada za pomoć u kontroli svoje južne granice koja je i granica Schengenskog prostora zatraži pojačanja iz drugih zemalja članica, što bi morala odobriti Europska komisija.
“Za angažiranje stranih policijskih snaga odobrenje mora dati Europska komisija. Pomoć je Sloveniji već nudila Višegradska četvorica (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska), ali Slovenija po našim informacijama želi sudjelovanje austrijske i njemačke policije”, navodi list, te dodaje da i u Sloveniji u nekim političkim krugovima postoji zamisao da bi se trebalo početi pripremati na postavljanje fizičke barijere na granici ako pritisak migranata postane neizdrživ.
O posjetu Pahora Bruxellesu piše i ljubljansko “Delo” koje navodi da je on dobio uvjeravanja kako Njemačka i Austrija “za sada” neće zatvarati svoje granice za migrante, te da će više o mogućoj pomoći EU-a Sloveniji u pogledu kontrole migracijske krize biti poznato u četvrtak, kad će Ljubljanu posjetiti europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos.
Neki slovenski mediji navode danas kako bi se, ako su njihove informacije točne, policajci iz drugih europskih država na slovensko-hrvatskoj granici mogli pojaviti u kratkom vremenu – već za tjedan dana, te da važnost zaštite slovenske schengenske granice dokazuje i to što Austrija nema većih problema s dotokom izbjeglica upravo zato jer veći priljev uz velike napore sprječava Slovenija.
Slovenski premijer Miro Cerar kasno je sinoć u parlamentu izjavio kako Slovenija ubrzo može računati na pomoć Europske unije u vezi s migrantskom krizom, kako u financijskom pogledu tako i u “kadrovima”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.