Robert Anic/PIXSELL

Slavni hrvatski književnik Pajo Kanižaj preminuo je jutros u Krapinskim toplicama u 77. godini života, objavilo je u srijedu Društvo hrvatskih književnika.

Pajo (Pavao) Kanižaj rodio se u podravskom selu Đelekovcu pored Koprivnice 22. srpnja 1939. godine. U Koprivnici je živio od pete godine, te tamo završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomu je zaradio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pisao je knjige za odrasle, djecu i omladinu, a autor je i više od 40 slikovnica. Pisao je i kazališne predstave, radijske i televizijske emisije. Napisao je i scenarij za cjelovečernji film prema romanu Ivane Brlić Mažuranić ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića’. Među knjigama za djecu i mladež ističu se: ‘Bila jednom jedna plava’, ‘Prsluk pucam’, ‘Šarabara’, ‘Zeleni brkovi’, ‘Zdrprmapan’, ‘Zapisi odraslog limača’, ‘Kad sam bio odrastao’ i ‘Ta divna čudovišta’.

Bio je glavni urednik satiričko-humorističkih časopisa „Paradoks“, „Paradoksi“ i „Žalac“, te je uređivao humor u „Sudentskom listu“ (Semafor), „Vjesniku“ i „Večernjem listu“, a na Hrvatskoj televiziji (i kad se zvala Televizija Zagreb) uređivao je zabavne emisije, humorističke i serije za djecu. Bio je i urednik umjetničkog programa.

Primio je brojne domaće nagrade za humorističko-satiričko stvaralaštvo („Zlatno Kerempuhovo pero“, „Zlatna sirena“) kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji. U Tokiju je dobio nagradu za haiku. Na Prvoj (i jedinoj) smotri poslijeratne kajkavske lirike „Samobor-71“ nagrađen je „Zlatnom lirom“.

Mnoge njegove pjesme su uglazbljene, a neke, popu ‘Vužgi’, ‘Hrvatski kraj’, ‘Moja domovina’, ‘Beat na moru’, su i nagrađivane.

Datum i vrijeme ispraćaja biti će naknadno objavljeno.

Komentiraj