Na Malom Brijunu na tvrđavi Minor u subotu navečer održana je premijerna izvedba predstave “Antigona – 2000 godina kasnije”, nastala u suradnji kazališta Ulysses i Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz Sarajeva.

Publika je, a gledalište je bilo prepuno, kraj predstave pozdravila ovacijama. Ova predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je napisao Sofoklo i njome opisao vrijeme rađanja europske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktualno, te kritički suvremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo.

Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća, kazala je o predstavi dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Redateljica predstave je Lenka Udovički, a naslovne uloge tumače Rade Šerbedžija i Maja Izetbegović. U predstavi glume i studenti Odsjeka gluma, mediji i kultura Sveučilišta u Rijeci te Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

Kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov, scenografkinja Mirna Ler, a koreografkinja Ivana Kalc. Skladatelj je Nigel Osborne.

Reprizne predstave, nakon večerašnje premijere, su 16., 18., 19., 20., 21. i 22. kolovoza.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.