U Beogradu je u nedjelju osnovan pokret “Slobodni građani Srbije”, a za predsjednika izabran bivši pučki pravobranitelj i kandidat na nedavnim predsjedničkim izborima Saša Janković.

Osnivačkoj skupštini nazočila su 62 osnivača među kojima su brojne poznate javne osobe među kojima i glumac Nikola Đuričko, redatelji Goran Marković i Zdravko Šotra, glazbenici Vlado Georgiev i Vasil Hadžimanov, odvjetnik Božo Prelević i sociolog Ratko Božović.

Nakon izbora za predsjednika pokreta Janković je poručio da je danas osnovana politička organizacija “koja će vratiti osmjehe na lica građana i građanki Srbije” i raditi na ozdravljenju države i društva.

“To je ono zbog čega smo se okupili, da ozdravimo naše duboko podijeljeno društvo, naše institucije i državu koja nam mora jamčiti ravnopravnost, jednakost, pravičnost, pravdu, sve što smo upisali u naše ciljeve, a oni su mnogobrojni”, istaknuo je Janković.

On je dodao kako je “prilično sigurno” da će u Srbiji postojati dvije političke opcije: prva je oko čelnika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, a druga je demokratska koja će biti okupljena oko ovog pokreta.

U studenom 2016. godine 100 javnih ličnosti među kojima su  sveučilišni profesori, književnici, novinari, glumci potpisali su apel Saši Jankoviću da se kandidira za predsjednika Srbije kao nestranački kandidat.

Na tim izborima 2. travnja 2017., Janković je u neravnopravnim uvjetima zauzeo drugo mjesto osvojivši 16,36 posto glasova dok je pobjednik Aleksandar Vučić dobio 55 posto glasova.

Komentiraj