Američko gospodarstvo u drugom je tromjesečju ove godine ubrzalo zahvaljujući snažnijoj osobnoj potrošnji i većim ulaganjima kompanija u opremu, pokazale su u petak procjene američkog ministarstva trgovine, potvrdivši da je slabašna izvedba u prethodnom kvartalu bila privremena.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 2,6 posto u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje godine ranije, objavilo je ministarstvo trgovine. Takav je podatak u skladu s procjenama ekonomista.

Stopa rasta za prvo tromjesečje 2017. godine revidirana je, pak, naniže, na 1,2 posto, s prvotno objavljenih 1,4 posto. Rast u prvom kvartalu bio je najslabiji u godinu dana.

Snažnija osobna potrošnja najvećim je dijelom bila zaslužna za ubrzanje gospodarstva u drugom tromjesečju, ubrzavši po stopi od 2,8 posto, nakon 1,9-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazalo je izvješće ministarstva.

Potrošnja kompanija na opremu, također važna sastavnica BDP-a, u drugom je tromjesečju porasla za 8,2 posto, po najvišoj stopi od trećeg tromjesečja 2015. godine. Ulaganja kompanija za te namjene bilježe rast treće tromjesečje zaredom, pokazali su podaci ministarstva.

U ministarstvu napominju i da je podršku rastu gospodarskih aktivnosti drugo tromjesečje zaredom pružila trgovinska razmjena.

Iz toga proizlazi da je najveće svjetsko gospodarstvo u prvoj polovici ove godine poraslo za 1,9 posto pa ostaje malo vjerojatno da će rast BDP-a za cijelu godinu premašiti 2,5 posto, primjećuje Reuters i podsjeća da je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa za ovu godinu ambiciozno zacrtala stopu rasta od tri posto.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.