Na hrvatskim cestama u subotu vlada prava ludnica. Prema posljednjim informacijama Hrvatskog autokluba, pojačan je promet na svim cestama, kolone u smjeru Splita su veće od 50 kilometara, Paški most je zatvoren zbog olujne bure. Gužva je i na granicama, a u prekidu su i neke linije pomorskog prometa.

Zbog prometne nezgode na autocesti A1 kod čvora Ogulin (87. km) vozi se usporeno u smjeru Zagreba u koloni od 10 km, uz zastoje, jednim trakom. Privremeno će biti zatvoren tunel Mala Kapela u smjeru Zagreba (da se vozila ne bi zadržavala u tunelu). Pred južnim portalom tunela Mala Kapela u smjeru Zagreba, kolona je oko 8 km.

Zbog prometne nezgode na državnoj cesti DC1 kod mjesta Slušnica, između Slunja i Rakovice vozi se jednim trakom, naizmjence.

 

  • Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i izrazito gustog promet HAK vozačima savjetuje da, ukoliko je moguće, odgode putovanja prema moru i obrnuto prema unutrašnjosti. Vozače koji su krenuli na put upozoravaju na dugotrajno putovanje i brojne poteškoće u prometu uzrokovane nepovoljnim vremenskim uvjetima i velikom gustoćom prometa. Prema vremenskoj prognozi jaka do olujna bura se očekuje i tijekom subote.

 

Hrvatski autoklub moli vozače koji se kreću u kolonama da ne izlaze iz svojih vozila.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je isključivo za osobna vozila u oba smjera, ostala vozila moraju voziti obilazno državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27). U smjeru mora od čvora Perušić do čvora Sveti Rok vozi u koloni od oko 50 km. U smjeru unutrašnjosti u gotovo neprekidnoj koloni vozi se od Zadra 1 do mosta Maslenica.

Na obilaznim cestama DC50, DC27, DC522 prema Udbini, Gračacu, Obrovcu i obratno vozi se usporeno, u kolonama, uz zastoje.

Zbog olujne bure za sav promet zatvoreni su: Paški most i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Između Senja i Karolobaga zabrana je prometa za 1. i 2. skupinu vozila: motocikle, vozila s kamp prikolicama, autobuse na kat, dostavna vozila i vozila s natkrivenim prostorom.

Vozi se usporeno, uz zastoje, u kolonama i uz čekanja:

u smjeru Splita: na A1 između Zagreba i Bosiljeva, od čvora Perušić (preko čvorova Gospić i Gornja Ploča) do čvora Sveti Rok (A1) prema Splitu 50 km i u porastu je

u smjeru Zagreba: na naplati Lučko oko 4 km, između Zadra 1 i mosta Maslenica.

Zastoji i kolone su također na: autocesti A7 između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru Krka, otoku Krku prema Krčkom mostu, Krčkom mostu, Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga na prilazima trajektnim lukama Stinica i Prizna.

Pojačan je promet na: zagrebačkoj obilaznici u smjeru čvora Lučko, A1 od Zagreba prema Bosiljevu, A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, A3 Bregana-Lipovac u smjeru Zagreba;
A6 Rijeka-Zagreb u smjeru Rijeke, A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba, A7 između GP Rupa i čvora Diračje te u smjeru otoka Krka, na čvoru Matulji prema Istri/Opatiji, riječkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu u smjeru Rijeke te prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija; na Ličkoj (DC1) i Jadranskoj (DC8) magistrali, Krčkom mostu u oba smjera, na cestama u Istri; prilazima turističkih središta na obali, osobito između Senja i Karlobaga, te na prilazima Rijeci, Crikvenici, Zadru, Splitu, Trogiru, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

Granični prijelazi

Promet osobnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima:

na ulasku: Macelj, Rupa, Nova Sela, Zaton Doli, Kamensko, Aržano, Gabela
na izlasku: Bajakovo (2 km), Maljevac, Pasjak
oba smjera: Karasovići, Kaštel, Plovanija, Metković, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Vinjani Donji, Vinjani Gornji.

Upozorenje vozačima na dugotrajna čekanja na većini graničnim prijelazima s BiH.

Do završetka radova preko graničnog prijelaza Županja promet će teći preko 5 kolničkih traka, a ne preko 10 redovnih. Moguće su gužve i duža čekanja na prelazak državne granice, osobito vikendima.

Dana 19.07. od 16,00 do 21,00 sat granični prijelaz Brčko/Gunja bit će zatvoren za sav promet.

Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

Pomorski promet

Trajektna linija Prizna-Žigljen je uspostavljena.

Zbog olujnog vjetra u prekidu je katamaranska linija: Novalja – Rab – Rijeka te brodska Zadar-Preko.

Trajektna linija Šibenik-Žirje-Kaprije plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Trajektna linija Zadar – Ist – Olib – Silba – Premuda – M.Lošinj plovi bez pristajanja u luci Silba.

Zastoji su i čekanja na ukrcaj u većini trajektnih luka i pristaništa.

Komentiraj