Predsjednik Portugala Anibal Cavaco Silva i premijer Pedro Passos Coelho pozvali su na obnovu političkih pregovora kako bi spriječili raspad manjinske vlade desnog centra koja je prisegnula u petak, a oporba je već u studenome planira srušiti.

“Bez političke stabilnosti Portugal će postati zemlja kojom se ne može upravljati”, rekao je u petak predsjednik Cavaco Silva.

Koalicija desnog centra premijera Pedra Passosa Coelha pobijedila je na parlamentarnim izborima 4. listopada, ali je izgubila apsolutnu većinu kojom je raspolagala od 2011.

Novi saziv parlamenta u kojem oporba ima većinu planira 10. ili 11. studenoga glasati o odbacivanju programa štednje na temelju kojega je zemlja počela blagi gospodarski oporavak nakon dužničke krize.

 

  • Socijalisti (lijevi centar) tvrde da mogu sastaviti vladu uz potporu stranaka ljevice koja će također poštovati europska ograničenja o proračunu. Međutim, dvije stranke ljevice s kojima pregovaraju protive se proračunskom ograničenju koje zahtijeva Bruxelles.

 

Premijer Passos Coelho najavio je da će pojačati napore kao bi se dogovorio s oporbom. Upozorio je da bi politička nesigurnost bila pogubna za Portugal koji je tek lani i zašao iz međunarodnog programa pomoći.

Ako parlament izglasa u studenome nepovjerenje vladi, predsjednik ima dvije opcije, može imenovati vođu socijalista Antonija Costu mandatarom ili prepustiti Passosu Coelhu da i dalje vodi vladu do predsjedničkih izbora u siječnju.

Prema ustavu predsjednik Portugala ne može raspisati nove parlamentarne izbore u šest posljednjih mjeseci svoga mandata.

Komentiraj

FOTO:EPA/TIAGO PETINGA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.