Portugalski premijer Pedro Passos Coelho u petak je prvi put priznao da bi, kao političar desnog centra, mogao završiti u oporbi ako program njegove vlade u utorak odbaci parlament, koji je zaokrenuo ulijevo.

“Bit ću ondje gdje treba – na vlasti, što je prirodno mjesto za izbornog pobjednika, ili u oporbi, u kojem slučaju ću i dalje nositi svoju odgovornost”, rekao je Passos Coelho novinarima.

Koalicija na čelu s Passosom Coelhom dobila je najveći broj glasova na izborima 4. listopada, ali je ukupno najveći broj mandata u parlamentu (122 od 230 zastupnika) dobila ljevica.

Pojedinačno druga najuspješnija stranka na izborima, Socijalistička stranka, nije se željela prikloniti desnoj vladi i u utorak bi se mogla prikloniti Bloku ljevice i Komunističkoj stranci i odbaciti vladin program, čime bi uzrokovala pad vlade. Na to je jamačno utjecala odluka vladajuće koalicije da u svoj program ne uvrsti nijedan prijedlog Socijalističke stranke jer, kako je istaknuo Passos Coelho, koalicija “neće prevariti svoje birače promjenom programa” koji je istaknula prije izbora.

 

  • Prvi korak prema takvom savezu, koji bi bio prvi u povijesti Portugala, učinjen je u petak kad je Blok ljevice, stranka bliska grčkoj vladajućoj Sirizi, objavio da je sa Socijalističkom strankom postigao dogovor o uspostavi vlade koja bi mogla zamijeniti vladu desnice.

 

“Ako u utorak više ne budem predsjednik vlade, to će biti zato što mi socijalisti nisu dopustili da nastavim”, rekao je portugalski premijer.

No, za pad manjinske vlade Passosa Coelha bit će potrebno i zeleno svjetlo Komunističke stranke, koja je i dalje u pregovorima o tome hoće li dati potporu vladi na čelu sa Socijalističkom strankom.

Mogućnost uspostave vlade ljevice uzrokovala je strahove o izgledima za nastavak sremežljivog gospodarskog oporavka Portugala zbog moguće nestabilnosti i činjenice da neki mogući partneri u lijevoj koaliciji odbijaju neke od reformi pokrenutih kako bi se izbjegao bankrot države.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANDRE KOSTERS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.