Duboka politička kriza u Iraku koristi Islamskoj državi, upozorio je u subotu irački premijer Haider al-Abadi, nakon što je Islamska država preuzela odgovornost za niz bombaških napada u Bagdadu i njegovoj okolici protekli tjedan.

Irak je već mjesecima u krizi zbog neuspjelih pokušaja formiranja vlade neovisnih stručnjaka.

Prošli mjesec sljedbenici šijitskog svećenika Muktade al-Sadra zauzeli su parlament nakon što nije potvrdio kabinet koji je predložio al-Abadi.

“Političke razlike i sukobi kao i opstruiranje rada parlamenta pridonijeli su eskalaciji terorističkih akcija”, rekao je al-Abadi u Bagdadu, prenio je neovisni portal Alsumaria News.

Islamska država preuzela je u srijedu odgovornost za niz bombaških napada u iračkom glavnom gradu u kojem je poginulo više od 90 ljudi, najviše u jednom danu ove godine.

U petak je izvela napad u kafiću u šijitskom gradu Baladu, sjeverno od Bagdada, ubivši 13 ljudi.

Al-Abadi, šijit, pozvao je političke stranke da dijalogom rješavaju iračke probleme.

Pod pritiskom uličnih prosvjednika i svećenika, on pokušava formirati novu vladu neovisnih tehnokrata, no najveće političke skupine u parlamentu to blokiraju.

Komentiraj

FOTO:EPA/IRAQI PRIME MINISTER OFFICE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.