Kriminalistička policija Policijske uprave zagrebačke provodi iscrpnu istragu o sukobu policije i branitelja iz Savske 66 tijekom prosvjeda na Markovu trgu 28. svibnja u Zagrebu. Glavni cilj istrage jest utvrditi kako je uopće došlo do sukoba policije i branitelja, što se točno na ulazu u Markovu crkvu događalo i tko su prosvjednici koji su fizički nasrnuli na interventnog policajca Stjepana Ursu; povlačili ga, dizali mu vizir i hvatali ga za vrat, odnosno, davili. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić već je najavio da “gušenje i udaranje policajca neće proći bez sankcija”. Bila je to njegova reakcija nakon što je član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Zoran Grgić najavio podizanje kaznene prijave zbog prekomjerne uporabe sile tijekom prosvjeda branitelja na Markovu trgu. Ministar Ostojić okarakterizirao je takve Grgićeve navode lažnima.

 

  • Djelatnici krim policije počeli su ispitivati i novinare o događanjima na Markovu trgu
  • Glavni cilj istrage jest utvrditi kako je uopće došlo do sukoba policije i branitelja

 

Međutim, Grgićevu verziju podupiru i branitelji iz Savske 66 koji tvrde da je policija izvan ovlasti pokušala ući u Markovu crkvu te da je tom prilikom pokušala s ulaza u crkvu izvući jednog od vođa prosvjeda Josipa Klemma.

Policija takve tvrdnje pokušava osporiti navodeći da su upravo branitelji ti koji su pokušali oteti njihova interventnog policajca, odnosno, uvući ga u crkvu. Te tvrdnje dokazuju i snimkama na kojima se jasno vidi da jedan branitelj pokušava interventnom policajcu Stjepanu Ursi skinuti vezir, dok mu drugi drži ruku na vratu. Na snimkama se vidi i kako neki od branitelja drže Ursu za ruke i za prsluk.

Stjepan Ursa nedavno je o tom događaju, uz dopuštenje nadležnih, javno govorio u intervjuu Jutarnjem listu. On je u tom intervjuu, zapravo, prvi put otkrio kakvu je točno zapovijed policija imala.

“Kad su prošla 22 sata, dobili smo zapovijed da razdvojimo branitelje koji su ušli u crkvu od onih koji su ostali ispred. Očekivali smo samo pasivni otpor, eventualno da će sjesti ispred pa da ćemo ih morati dizati i pomicati. Nitko nije očekivao da će nam pružiti aktivni otpor, da će nas vrijeđati, povlačiti, udarati…”, rekao je Stjepan Ursa koji je potom, kako se našao prvi na samom ulazu u crkvu, prošao najgore. “Bio sam prvi na ulazu u crkvu. Dizali su mi vizir, gurali prste u oči, hvatali za vrat. Uhvatili su me za prsluk i povlačili unutra, a dvojica mojih kolega, koji su među mojim najboljim prijateljima, držali su me da me oni ne odvuku”, rekao je Ursa za Jutarnji list i dodao da je, unatoč tome, zapovijed bila da policija ne smije koristiti palice.

U sklopu istrage o tome što se doista događalo na Markovom trgu 28. svibnja, djelatnici krim policije počeli su ispitivati i novinare koji su se u noći prosvjeda zatekli u unutrašnjosti Markove crkve. Tako je u sklopu istrage ispitana i zamjenica glavnog urednika Nacionala Orhidea Gaura Hodak, koja je u Markovoj crkvi bila s još troje kolega, novinarkom Večernjeg lista, novinarkom 24 sata i fotoreporterom agencije Pixsell, koji su jedini uspjeli ući u crkvu prije no što je interventna policija razdvojila branitelje i novinare te onemogućila ikome daljnji ulaz. Nacional je o događajima iz Markove crkve već opsežno pisao. Novinarka Nacionala koja se zatekla u unutrašnjosti crkve, ispričala je policiji kako joj se tada činilo kao da je policija nekoliko puta pokušavala prodrijeti u crkvu. Novinarka Nacionala sve je to pratila iznutra, stojeći na klupi pored samog ulaza u crkvu Svetog Marka. Prvi udar dogodio se dok su branitelji sa svećenicima koji su im došli dati podršku, molili krunicu i pjevali crkvenu pjesmu “Ima jedna duga cesta”. Od siline udara nekoliko prosvjednika odbačeno je nekoliko metara u unutrašnjost crkve. Nakon kratke pauze uslijedio je i drugi nalet policije, jednako snažan. Novinarka Nacionala posvjedočila je policiji i da su branitelji tijekom jednog od tih naleta ugurali Josipa Klemma s ulaza u crkvu u unutrašnjost te da su tom prilikom tvrdili da ga je policija pokušala dohvatiti i izvući iz crkve. Nacional je policiji ustupio i snimku na kojoj se vidi kako branitelji nakon naleta policije, pokušavaju zatvoriti vrata crkve te kako svećenik, pater Ike Mandurić govori policiji: “Ovo je crkvena zemlja, ne smijete ući unutra. Zatvori vrata.”

O tome što se točno dogodilo, svjedočit će tijekom istrage i drugi akteri događanja, a u svemu bi trebale pomoći i službene policijske snimke, ali i ono što su izvana snimile televizijske kamere koje su sve pratile uživo.

Komentiraj