Rusija je započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem zračnog kontingenta u trajnoj sirijskoj bazi. Prema diplomatskim izvorima, jedan je kamp već uspostavljen u zračnoj bazi na području Damaska koju kontroliraju snage odane predsjedniku Bašar al-Asadu.
Očekuje se da će Rusija u dolazećim tjednima rasporediti nekoliko tisuća vojnog osoblja, uključujući savjetnike, instruktore, logističare i tehničare.

U ovom trenutku nema konkretnih podataka o sastavu kontingenta, ali je Rusija ranije pregovarala o prodaji višenamjenskih MiG-ova 29 i podzvučnih naprednih aviona za trening Yak-130. Ynetnews piše kako nema sumnje da će ruski piloti utjecati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba.

Službeno, Rusija nema ofenzivnih namjera prema Izraelu i drugim državama, a glavni cilj razmještanja je zadržavanje Assada na vlasti i borba protiv IS-a.

Diplomatski izvori tvrde da su Rusija i Iran nedavno donijeli stratešku odluku da će učiniti sve kako bi spriječili širenje i infiltraciju IS-a i drugih islamista na područja bivših sovjetskih republika s muslimanskom većinom.

Američka administracija je potpuno svjesna ruske nakane da direktno intervenira u Siriji, iako još nije ponudila službenu reakciju.

Obama je od nedavno suzdržan u pozivima na rušenje Assadovog režima, iako SAD izvodi zračne napade kako bi zaštitio pobunjenike protiv kojih će se boriti ruske snage.

Iran i Rusija, uz znanje SAD-a, namjeravaju osnažiti sirijsku vojsku uvježbavanjem ali i tehnikom. Rusija od početka civilnog rata Assadu postojano šalje brodove s oružjem, streljivom i rezervnim dijelovima.

Rusi nisu jedini koji koordiniraju bliskoistočnu politiku s Iranom. Američki dužnosnici također sudjeluju u intenzivnim razgovorima s Teheranom kako bi osnažili zajedničku borbu protiv IS-a. Čini se da američka vlada Iran trenutačno prihvaća kao neophodnu silu u kampanji protiv IS-a u Iraku,navodi Ynet.

Komentiraj