Kolumbijski Ustavni sud ukinuo je u srijedu zabranu posvajanja djece za istospolne partnere, čime je poništena prijašnja odluka kojom je istospolnim parovima bilo zabranjeno posvajanje, ako jedan od partnera nije biološki roditelj djeteta.

Od osam ustavnih sudaca šest je bilo “za”, dvoje “protiv” ove odluke, a sud je u obrazloženju naveo kako bi isključivanje homoseksualnih parova kao potencijalnih posvojitelja “limitiralo dječja prava na obitelj”.
Odluka je izazvala oduševljenje kod odvjetnika koji se bore za prava gay populacije, dok su oponenti najavili da će uložiti žalbu.
U Kolumbiji je istospolnim partnerima dopušteno sklapati zajednice slične građanskim brakovima, ali je kolumbijski parlament prije dvije godine odbio donijeti zakon kojim bi se u potpunosti legalizirali istospolni brakovi

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.