U Španjolskoj je u nedjelju zahvaljujući pojačanjima svladan požar koji je od četvrtka uništio gotovo 6500 hektara u planinama na zapadu zemlje, no mogao bi se ponovno razbuktati, objavile su mjesne vlasti.

Portugal je poslao stotinu vatrogasaca kako bi pomogao u gašenju požara koji je možda namjerno podmetnut. Pojačanja su stigla i iz susjedne Andaluzije, Kastilje i Leona, a intervenirala je i vojska.

 

  • Regionalne vlasti objavile su u nedjelju prijepodne da je požar pod nadzorom, no postoji opasnost da bi se mogao ponovno razbuktati u području Sierra de Gate, gdje je i izbio.

 

U gašenju je sudjelovalo oko 500 ljudi, uz potporu 18 helikoptera i šest kanadera.

Evakuirano je oko 2400 mještana koji se sada mogu vratiti u svoje domove.

Uzrok požara još nije utvrđen, no “izgleda da sve ukazuje” na to da je podmetnut, rekao je predsjednik regionalne vlade Guillermo Fernandez Vara.

Šumski požari poharali su od početka godine u Španjolskoj više od 54.000 hektara, više nego u zadnje dvije godine zajedno, po podacima španjolskog ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.