Nakon niza bombaških napada u Turskoj i prije festivala kurdske nove godine  krovna skupina Kurdske radničke stanke (PKK) objavila je izjavu u kojoj osuđuje napade na civile.

“Kurdski pokret za slobodu protivi se napadima na civile i osuđuje ih”, kaže se u izjavi i navodi da je četvero ljudi poginulo u samoubilačkom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu.

Sigurnosni stručnjaci sugeriraju da PKK i njezine skupine na terenu u Turskoj djeluju kao neovisne ćelije s vodstvom koje izdaje glavne zapovijedi.

Dok je IS glavni osumnjičeni u istanbulskom napadu u kojemu su stradali civili kurdska ekstremna nacionalistička skupina  preuzela je odgovornost  za dvije auto-bombe u Ankari zadnjih nekoliko mjeseci.

U prvoj eksploziji pogođen je vojni cilj, premda su također stradali civili. U drugoj, prije tjedan dana ubijeno je 35 civila,   a odgovornost je preuzela skupina Kurdistanski sokolovi slobode (TAK) .

Neki analitičari TAK vide kao odvojeni pokret koji je ekstremniji od PKK-a, dok drugi sumnjaju da postoji povezanost s glavnom skupinom.

PKK, koju Turska i neke druge zemlje smatraju terorističkom skupinom, bore se za državu više od 30 godina, a vladu optužuju  da diskriminira kurdsku manjinu.

Militantna skupina promijenila je svoje zahtjeve i više ne traži odcjepljenje već autonomiju.

U izjavi PKK-a, koju je prenijela prokurdska novinska agencija Firat, također se optužuje Turska za navodno ubijanje civila te naglašava da skupina želi mir a ne rat te se vladu okrivljuje za neuspjeh mirovnih pregovora.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.