Europarlamentarac Tonino Picula jutros je gostovao u HRT-ovom Studiju 4 gdje je pričao o aktualnim pitanjima u EU i Hrvatskoj.

Kao vrlo važnu stvar naveo je ishođenje zaštite o zemljopisnom podrijetlu za dalmatinski pršut, a zasluge za to pripisao je Udruzi za zaštitu dalmatinskog pršuta.

“Ovo je pored istarskog, krčkog i drniškog četvrti hrvatski pršut s ovom vrstom zaštite, a to nas svrstava uz bok Francuske, Italije i Portugala”, rekao je Picula

“Dosta proizvođača nije upoznato kako krenuti u proces zaštite. Naš cilj je promijeniti tu činjenicu jer je zaštita višestruko korisna. Ona povećava distributivni kapacitet ali i uvjetuje postojanost kvalitete. Hrvatski proizvođači se moraju okrenuti udruživanju kako bi na tržištu bili jači”, dodao je.

“Smatram da SDP-u trebaju ozbiljne promjene, prije svega programske, statutarne i organizacijske. Vjerujem da gospodin Komadina može dati zamah početnim promjenama u stranci, ne zbog svog iskustva u SDP-u nego zbog rezultata koje je postigao pogotovo na lokalnoj razini gdje je politika bliža ljudima. Zato sam ga podržao”, rekao je Picula.

“Veliki broj ljudi očekivao je moju kandidaturu, ja sam im zahvalio na toj podršci. Nisam se kandidirao jer mislim da bi dva ozbiljna protukandidata Milanoviću izbore učinili potpuno izvjesnim. Mislim da se Milanoviću treba suprotstaviti jedan kandidat. To nije jamstvo samo po sebi, ali znatno diže mogućnost promjena u SDP-u. S druge strane Komadina već godinama vodi jednu od najozbiljnijih terenskih organizacija. On je potpredsjednik stranke, ima bolji uvid u stranku. On je istakao kandidaturu prije godinu, godinu i pol dana. Da se nije on prijavio ja bih bio prisiljen. Srećom, mi sada udružujemo napore i vjerujem da će uz moju podršku Komadina ostvariti jako dobar rezultat”, rekao je Picula.

Komentiraj