Napad pobunjenih Srba na Policijsku postaju u Petrinji, prije 25 godina, bio je prvi znak velikosrpske agresije na Hrvatsku, rečeno je u subotu u tom gradu gdje je postavljeno spomen-obilježje u Domovinskom ratu poginulim policajcima.

U nastojanju da otmu oružje tadašnje Narodne obrane, nekoliko stotina pobunjenih Srba je najprije opkolilo, a zatim i zauzelo policijsku postaju. Dolaskom voda specijalaca s Lučkog, pod zapovjedništvom generala Marka Lukića, postaja je ponovo vraćena hrvatskoj policiji.

 

  • Sjećajući se tog 28. rujna 1990. godine, petrinjska Podružnica Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije, postavila je spomen-obilježje u Domovinskom ratu poginulim policajcima, koje su zajednički otkrili ministar branitelja Predrag Matić i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Samo iz Petrinje, u ratu je poginulo ili nestalo 589 branitelja i civila, od kojih 17 petrinjskih policajaca.

 

O uzrocima i posljedicama napada na Policijsku postaju bilo je riječi na tribini održanoj u Hrvatskom domu.

O dramatičnim su događajima uz Marka Lukića svjedočili i ratni zapovjednici Policijske postaje Matin Straščik i Joso Fakčević. U nastojanju da obavijeste javnost o tom napadu, ispred Policijske postaje su fizički napadnuti snimatelj i novinar tadašnje Televizije Zagreb Mihajlo Gajdek i Zdravko Strižić. Nakon što su pretučeni, srpski su im pobunjenici oduzeli svu televizijsku opremu. O tom su događaju pisale sve novine bivše države, svaka na svoj način, pa je Strižić na tribini predsjedniku Udruge branitelja policije Muharemu Mašinoviću predao novinske zapise iz tog vremena.

Cjelodnevna petrinjska svečanost završila je sportskim natjecanjima braniteljima, dodjelom priznanja i nagrada, te kulturno-umjetničkim programom.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.