Parlamentarni odbor Srednjoeuropske inicijative (CEI) pozvao je u utorak države članice tog procesa koje su istodobno i u Europskoj uniji da pruže punu potporu onim zemljama koje to pokušavaju postati.

Na godišnjem sastanku Parlamentarnog odbora SEI-ja održanom u Sarajevu usvojena je deklaracija u kojoj je istaknuto kako bez država zapadnog Balkana proces proširenja EU-a ne može biti završen.

U deklaraciji je navedeno kako se od zapadnobalkanskih zemalja na putu ka članstvu u EU-u očekuju “uvjerljive reforme” jer su one istodobno preduvjet bolje bilateralne i multilateralne suradnje koja uključuje države članice Unije.

Parlamentarni odbor pozdravio je obnovljeni angažman EU-a i važne multilateralne programe kakav je Berlinski proces na zapadnom Balkanu. Ocjena je kako će takvi programi, koje treba ubrzati i usmjeriti na povezivanje energetske, cestovne i željezničke infrastrukture, pomorskog prometa, luka i telekomunikacija, zahtijevati uvjerljivu financijsku podršku EU-a i jednako uvjerljiv opći zajednički program za sve uključene države.

Bosna i Hercegovina, koja je članica SEI-ja od 1992. drugi put predsjedava ovom multilateralnom organizacijom, koja okuplja države srednje, istočne i jugoistočne Europe. U okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine, početkom listopada u Sarajevu će biti održana i sjednica Parlamentarne skupštine SEI-ja, na kojoj se očekuje sudjelovanje izaslanstava svih 18 zemalja članica SEI-ja.

Komentiraj