Francuska je u utorak objavila da je sa “zabrinutošću i sa strahom” primila na znanje američke informacije o postojanju krematorija u kojem se spaljuju zatvorenici ubijeni u sirijskom zatvoru i zatražila “što bržu međunarodnu istragu”.

“Ovo je krajnje teška optužba”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, istaknuvši da sirijski režim “ima iza sebe teško naslijeđe terora”.

“Francuska traži da se o (zatvoru) Saidnaji provede međunarodna istraga u najkraćem roku” i “poziva saveznike režima, napose Rusiju, da izvrši pritisak na Damask” kako bi se Međunarodnom istražnom povjerenstvu i Međunarodnom odboru Crvenoga križa omogućio pristup zatvoru.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak optužile Siriju da je u “krematoriju” spalila dio zatvorenika ubijenih zadnjih godina, a riječ je o više tisuća njih. State Department je objavio satelitske snimke s kojih je skinuta oznaka tajnosti, za koje kaže da prikazuju zatvorski kompleks Saidnaju, na sjeveru Damaska.

Na fotografijama snimljenim u travnju 2017., travnju 2016., siječnju 2015. i kolovozu 2013. vide se zgrade, među kojima je i zgrada označena kao “glavni zatvor” i zgrada koja je “najvjerojatnije krematorij”.

Sirijski režim je odbio nove američke optužbe i nazvao ih “potpuno neutemeljenim”.

Komentiraj