Dva nova osumnjičenika optužena su u Belgiji “u vezi s napadima u Parizu”, priopćilo je u četvrtak savezno državno odvjetništvo, čime se broj osoba koje se kazneno goni u okviru belgijske istrage popeo na osam.

Samir Z. i Pierre N. uhićeni su i optuženi u nedjelju zbog “sudjelovanja u aktivnostima terorističke skupine” i smješteni u pritvor, objavilo je odvjetništvo koje je tek sada izvijestilo o uhićenjima.

Samir Z., francuski državljanin rođen 1995. koji stanuje u bruxelleskoj četvrti Molenbeek, uhićen je u nedjelju u zračnoj luci Bruxelles-Zaventem “dok je čekao zrakoplov za Maroko”, dodaje savezno odvjetništvo.

“Sumnja se da je barem dva puta pokušao ući u Siriju i da je blizak okružju Bilala Hadfija”, jednog od bombaša samoubojica u napadima koji se raznio na Stade de France 13. studenoga, dodaje odvjetništvo.

“Istog dana, osoba imenom Pierre N. (rođen 1987.), belgijski državljanin, uhićen je u pretresu njegova doma u Molenbeek-St. Jeanu”, odakle su i braća Brahim i Salah Abdeslam. Brahim se raznio pred bistroom na istoku Pariza a Salah je još u bijegu, dodaje odvjetništvo.

Belgijski sud je pritvor ovoj dvojici u četvrtak produljio na mjesec dana.

Od početka istrage u Belgiji je optuženo i pritvoreno još šest osumnjičenika u okviru istrage o pariškim napadima u kojima je poginulo 130 ljudi.

Policija je u četvrtak pustila dvije osobe koje je u srijedu, nakon pretresa u Bruxellesu, saslušala kao “svjedoke”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.