Za sam kraj izložbe “Zoološki vrt u Zagrebu 1925.-2015.”, Muzej grada Zagreba u subotu i nedjelju otvorit će svoja vrata za besplatan obilazak izložbe koja podsjeća na devedeset godina dugu povijest zagrebačkog zoološkog vrta, nezaobilaznog u formiranju identiteta glavnog grada Hrvatske.

Program ‘otvorenog vikenda’ završnica je cjelotjednih događanja kojima je Muzej obilježio kraj tog opsežnog projekta, utemeljenog na istraživanju izvorne arhivske građe i fotodokumentacije profesionalnih fotografa i amatera, a u suradnji sa srodnim ustanovama i zagrebačkim ZOO-om.

Za vikend se organizira stručno vodstvo autorice izložbe Željke Kolveshi, koja će posjetiteljima otkriti brojne događaje i priče koje prenose izlošci, najavljeno je iz Muzeja grada Zagreba.

Po riječima Kolveshi, kroz priču o Zoološkom vrtu ispričanu medijem izložbe prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao.

 

  • Izložba prikazuje različite faze razvoja zoološkog vrta, prostorna, građevinska i arhitektonska uređenja od osnutka do danas, a podsjeća i na neke od najpopularnijih žitelja vrta i glavne protagoniste starih razglednica i fotografija, poput majmuna Štefeka, žirafa, slonova, sjevernih medvjeda, morskih lavova.

 

Putem isječaka iz dnevnog tiska saznaje se na koji su način egzotične životinje dolazile u Zagreb i kako im se pripremao životni okoliš, dok desetak arhivskih dokumentarnih filmova oživljava ambijent, atmosferu i život u Zoološkom vrtu.

U vrijeme kada ga je Mijo pl. Filipović osnovao, krajem lipnja prije devedeset godina na prostoru Labuđeg otoka, taj se zoološki vrt još nazivao vrtićem – imao je samo pet životinja, tri lisice i dvije šumske sove. Uz pomoć donacija imućnih građana uskoro je imao 320 životinja, proširen je na kopneni dio i od tada se prostire na sedam hektara.

“Tijekom više od četiri mjeseca izložba je imala veliku posjećenost, a kako je turistička sezona u Zagrebu produžena i očekuje nas aktivan vikend broj posjetitelja još nije konačan”, rekla je Hini Ana Torić iz Muzeja grada Zagreba.

Najmlađim posjetiteljima temu izložbe Torić je približila stihovima o stanovnicima i timariteljima zagrebačkog “zvjerinjaka”, odnosno besplatnim vodstvom na kojemu su čitane njezine pjesmice.

“Proteklog smo tjedna pripremili različite programe kako bi se što više približili posjetiteljima, uz besplatna vodstva predstavili smo katalog izložbe i otvorili izložbu dječjih radova nastalih na kreativno-likovnim radionicama za predškolce i učenike nižih razreda osnovne škole”, napomenula je Torić.

Ta ‘izložba unutar izložbe’ rezultat je kreativnih radionica Muzeja održanih u proteklih mjesec dana, na kojima je sudjelovalo 265 djece iz sedam zagrebačkih osnovnih škola i jednog vrtića.

Cilj radionica bio je da se poticanjem mašte i razmišljanjem o problemima i rješenjima najmlađi posjetitelji senzibiliziraju za očuvanje prirodne i kulturne baštine na kreativan i pristupačan način.

Komentiraj

FOTO:HINA/ MGZ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.