ORaH je u srijedu oštro osudio ‘postrojavanje paramilitarnih sekcija HDSSB-a’ održanog na Markovom trgu, a stranka očekuje odgovor državnih institucija.

“Smatramo neprihvatljivim postrojavanje paramilitarnih sekcija bilo koje političke stranke, a posebice onih koje, van svake sumnje, simbolički koketiraju sa fašizmom i nacizmom. Nisu nam potrebni još i kukasti križevi da bismo to vidjeli, crvene zastave i crne uniforme postrojenih šalju dovoljno jasnu poruku svima kojima je poznata povijest posljednjih 80 godina”, poručuju iz ORaH-a.

Dodaju kako posebno očekuju odgovor Ministarstva unutarnjih poslova i ministra Ranka Ostojića. ORaH smatra kako su prekršeni zakoni Republike Hrvatske, te poručuju kako im nije jasno zašto policija do sada nije reagirala, što ocjenjuju zabrinjavajućim. Ističu kako je policija trebala reagirati barem zbog kršenja članka 11. Zakona o javnom okupljanju, odnosno zakonskog ograničenje u pogledu prostora koje se tiče bilo kojeg okupljanja na Markovu trgu, a koje je evidentno prekršeno.

“Državne institucije su do sada na primjerima pokazale, da znaju – premda ne uvijek iz prve – na koji način se štiti jedna od temeljnih vrednota liberalne demokracije – tolerancija – zaštitom I sprječavanja govora I postupaka koji pozivaju na mržnju I netrpeljivost spram drugih. Pozivamo ih da se prisjete identičnih postupaka te da ne žrtvuju temeljne vrijednosti našeg društva za prljave političke mandate”, priopćili su iz ORaH-a.

Komentiraj