Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault optužio je u četvrtak novog britanskog kolegu Borisa Johnsona da je “puno lagao” tijekom kampanje za Brexit te naglasio da mu treba “jasan, vjerodostojan i povjerljiv” partner.

“Nisam uopće zabrinut zbog Borisa Johnsona, ali znate kakav je njegov stil, njegova metoda”, izjavio je Ayrault na radiju Europe 1.

“U kampanji je puno lagao Britancima, sad više nema uzmicanja. Uzmicanja u zaštiti svoje zemlje ali ni uzmicanja od jasnog odnosa s Europom”, dodao je on.

Odluka nove britanske premijerke Therese May da dodjeli ministarstvo vanjskih poslova Borisu Johnsonu, koji je vodio kampanju za Brexit, po šefu francuske diplomacije “ukazuje na britansku političku krizu proisteklu iz britanskog glasovanja”.

“Sad se ne može na tome ostati”, nastavio je on. “Treba osigurati najbolje moguće uvjete da izlazak V. Britanije iz EU protekne u dobrim okolnostima ali ne na štetu europskog projekta.”

A za to mi je “potreban partner s kojim se može pregovarati, koji je jasan, vjerodostojan i povjerljiv”, izjavio je ministar.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.