O važnim projektima vezanim uz ceste na području općine Marčane ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković razgovarao je u srijedu s načelnikom Marijanom Kostešićem, a u Lupoglavu je obišao gradilište na trasi državne ceste D44 Lupoglav-Buzet, dugačko 2,3 kilometra, čija je vrijednost radova devet milijuna kuna.

Hrvatske ceste, kako je rečeno, objavile su natječaj za odabir izvođača radova za obnovu raskrižja državne ceste D66 Pula-Labin s nerazvrstanom cestom Radeki Poljem u naselju Loborici te izgradnju raskrižja u naselju Marčani, čiji se radovi procjenjuju na 3,3 milijuna kuna bez PDV-a.

“To su samo neki od projekata na obnovi i rekonstrukciji državnih cesta, a riječ je o investicijama koje provode Hrvatske ceste ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Osim prometnica u Marčani i Lupoglavi, tu je i obnova državne ceste Rovinjsko selo-Kurili i Vozilići-Kršan te cesta u Pazinu u poduzetničkoj zoni”, rekao je ministar Butković u izjavi za novinare, dodajući kako je pohvalno što se Hrvatske ceste, u suradnji s općinama i gradovima, ravnomjerno brinu o obnovi državnih cesta diljem Hrvatske. Po njegovim riječima, početkom idućeg tjedna otvaraju se ponude za porečku obilaznicu koja se financira iz Europske unije s 22,5 milijuna kuna.

Istaknuo je da su u Marčani, uvažavajući zahtjeve općine, “krenuli s investicijom na prvoj fazi obilaznice” koja je nužna i za razvoj gospodarstva u toj općini. “Raspisan je natječaj, prva faza krenut će 1. listopada i bit će gotova do kraja godine, a poslije toga raspisat će se natječaj za drugu fazu. Do ljeta 2017. bit će gotovi radovi”, istaknuo je Butković.

Po riječima načelnika općine Marčane Marijana Kostešića, realizacija tog projekta omogućit će rasterećenje prometa kroz naselje prema istočnoj obali i poboljšat će se sigurnost prometa, a uvelike će pridonijeti i razvoju gospodarstva i turizma na tom području.

U Lupoglavu je obnovljena državna cesta D44 prema Buzetu. Obnova je počela u veljači ove godine, a osim ceste, izgrađen je pločnik i oborinska odvodnja, postavljene su elektroinstalacije i javna rasvjeta te je izgrađen novi vodovod i fekalni kolektor. Ukupno je obnovljeno 2,3 kilometra ceste.

Komentiraj