Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je na svom 129. Zasjedanju, koje se održava od 2. do 4. kolovoza u Rio de Janeiru, uvrstiti baseball/softball, karate, skateboarding, sportsko penjanje i daskanje na sportski program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. i to je najopsežnija promjena programa u suvremenoj povijesti Igara.

Sportove je predložio Organizacijski odbor OI Tokio 2020. na temelju Olimpijskog plana 2020 usvojenog 2014. godine koji domaćinu omogućuje da za svoje izdanje Igara MOO-u predloži nove sportove. Tokio je to učinio u rujnu 2015. godine.

“S obzirom na veliki izbor koji se mladima pruža, ne možemo očekivati da će se automatski odlučiti za nas. Mi se moramo približiti njima. Izbalansirani prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. ispunjava sve ciljeve preporuka Olimpijskog plana 2020. Ovih pet sportova su inovativna mješavina tradicionalnih sportova i onih u razvoju, usmjereni su na mlade i omiljeni u Japanu, što će prdonijeti nasljeđu Igara u Tokiju”, rekao je Thomas Bach, predsjednik MOO-a.

Novi sportovi neće utjecati na broj natjecatelja i disciplina u postojećim olimpijskim sportovima niti će biti obvezujući za buduća izdanja Igara, a njihovim dodavanjem dodatnih 474 sportaša dobit će priliku nastupiti na Igrama.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.