Vatikan bi trebao povući kaznene prijave protiv dvojice novinara koji su u nedavno objavljenim knjigama Svetu stolicu optužili za korupciju, objavila je u ponedjeljak Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Vatikan je naredio da se provedu sudski procesi protiv pet osoba zbog objave tajnih dokumenata, a među njima su i dvojica talijanskih novinara.

Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi razljutili su Vatikan koristeći tajne vatikanske dokumente u svojim knjigama. Sveta stolica njihovu je verziju događaja nazvala “pristranom i tendencioznom”.

“Novinari moraju slobodno izvještavati o stvarima od javnog interesa, štiteći pritom svoje povjerljive izvore”, rekla je predstavnica OESS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović.

“Pozivam vlasti da povuku kaznene prijave i zaštite prava novinara u skladu s OESS-ovim pravilima”, kazala je. Obojici novinara prijeti osmogodišnji zatvor.

OESS je međunarodna organizacija za sigurnost i suradnju čijih 57 članica čine zemlje Sjeverne Amerike, Europe i Središnje Azije. Jedna od njih je Vatikan.

Prvo ročište zakazano je za četvrtak.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.