Danas je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu obilježavanja Europskog tjedna 2017 održala predstavljanje rezultata projekta ‘Filantropija – oslonac održivih zajednica’.

Radi se o projektu financiranom iz sredstava Europske Unije te sufinanciranom iz sredstva Ureda za udruge Vlade RH, koji je trajao posljednjih 18 mjeseci. Projektna
iskustva i rezultate predstavili su upraviteljica zaklade, Helga Može Glavan i stručni suradnik za europske projekte Andrej Pevec.

Nositelj projekta bila je Zaklada, a u samoj provedbi sudjelovalo je još šest partnerskih organizacija: Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Pučko otvoreno učilište Buje, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Umag.

Projektom je po prvi put u Republici Hrvatskoj obilježen Nacionalni tjedan filantropije u sklopu kojeg su organizirana četiri Philanthropy daya. Tjedan je oblježen i velikom konferencijom ‘Filantropija – oslonac održivih zajednica’ u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, koja je uključila i međunarodne govornike, a na panelima se raspravljalo o inovativnim oblicima i budućnosti zakladništva, ulozi žene u filantropiji nekad i danas te o razlozima i motivima za filantropska djelovanja.

Organizirana je i kampanja za promociju filantropije u nekoliko hrvatskih gradova kojima se obilježio Philanthropy Day. U organizaciji Centra za građanske inicijative kroz projekt je organizirano šest ‘guerrila akcija’ u četiri različite županije.

U sklopu projekta objavljen je i Javni poziv za društve inovacije i/ili ideje u području razvoja civilnog društva i promociji filantropije čiji je cilj bio pružiti priliku za primjenjivanje stečenih znanja o filantropiji i realizaciju vlastitih ideja udruga i ostalih zainteresiranih građana.

Ovim pozivom podržane su četiri pobjedničke ideje: FemWiki enciklopedija žena – Udruge za ljudska prava ‘PaRiter’, projekt spriječavanja bacanja hrane u Rijeci – Centra za kulturu dijaloga iz Rijeke, Edukacija u prirodi za najmlađe – Kluba istraživača Explora iz Višnjana te projekt Prevencije nasilja učenjem empatije uz pomoć pasa – Udruge za pet therapy Indeficientrer iz Vinkurana. Najbolje ideje odabrali su građani, glasajući za njih na stranicama Zaklade.

Promotivno-edukativni materijali proizvedeni kroz projekt dalje će se distribuirati i biti dostupni građanima i organizacijama. Ukupno je objavljeno 10 članaka, objavljene su tri
infografike te dvije e-brošure na temu korporativne filantropije i poreznih olakšica
povezanih s doniranjem te jedan vodič za crowdfunding koji prati i video prezentacija dostupna na youtube-u.

Osim članaka i priručnika, kroz projekt su organizirane brojne radionice i umrežavanja.

Projekt i njegove ključne komponente neće završiti završetkom financiranja iz Europske Unije. Nastavak projekta omogućit će i Naša Zaklada, zaklada udruge SMART koja je u fazi osnivanja, a koja je izravan rezultat ovog projekta i koja će promovirati filantropiju na području Primorsko-goranske županije.

Osim toga, promocija filantropskog fonda u sklopu projekta iznjedrila je novi filantropski fond Istre, koji će uskoro postati aktualan.

Komentiraj