Predsednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u četvrtak da je odluka Arbitražnog suda za Republiku Hrvatsku potpuno neobvezujuća, istaknuvši kako je svaki oblik političkog pritiska na Hrvatsku, bez obzira od koga dolazio, oblik pasivne agresije na Hrvatsku i njezin teritorij.

“Zbog pokušaja podmićivanja sudaca Arbitražnog suda Hrvatska je napustila arbitražu i to je bio odgovoran potez. Odluka Arbitražnog suda za Hrvatsku je potpuno neobvezujuća”, izjavio  je Bernardić novinarima u Hrvatskom saboru nakon odluke Arbitražnog suda.

Istaknuo je i da je svaki oblik političkih pritiska na Hrvatsku, bez obzira od koga dolazio, oblik pasivne agresije na Hrvatsku i njezin teritorij. “Hrvatska će znati zaštititi svoje interese i teritorij”, poručio je Bernardić.

Pozvao je sve u Hrvatskoj, a posebice u Sloveniji, da budu hladne glave. Pozvao je i slovenske dužnosnike i građane da se ne upuštaju u incidente u pograničnom području jer će, kazao je, Hrvatska biti spremna zaštititi svoj teritorij sukladno međunarodnom pravu i obavezama.

Smatra i da je Hrvatska, zahvaljujući tadašnjoj HDZ-ovoj vladi, možda nespremno ušla u proces arbitraže, ali je ušla iskreno. “Prevareni smo u tom procesu nakon pokušaja podmićivanja sudaca Arbitražnog suda i izašli smo iz arbitraže. Ta priča je za nas završena, ona je kompromitirana”, istaknuo je Bernardić.

Upitao se i kako to da HDZ, koji je član obitelji Europske pučke stranke kojoj pripada i njemačka kancelarka Angela Merkel, nije uspio izlobirati da se poštuje pravo Hrvatske da napusti strašno kompromitirani proces kao što je arbitraža.

Pozvao je Sloveniju da bilateralno riješimo sve sporove u maniri dobrosusjedskih odnosa jer je to, kazao je Bernardić, jedini način.

Joško Klisović, upitan očekuje li incidente na moru, rekao je kako se nada da će u slovenskom političkom vrhu i Vladi biti dovoljno mudrosti i zrelosti da ne provociraju i ne rade aktivnosti koji bi se mogli protumačiti kao incidenti.

“Hrvatska je ponovno pružila ruku i želi otvoriti dijalog kako riješiti to pitanje razgraničenja i da ta ruka treba biti u dobroj vjeri i prihvaćena. Kao što smo mi u dobroj vjeri pristupili arbitraži i morali iz nje izaći onda kada je od strane Slovenije grubo prekršen sporazum o arbitraži”, kazao je Klisović.

Na novinarski upit što ako dođe do incidenata, pojasnio je da će se sigurno otvoriti komunikacijski kanal između hrvatske i slovenske vlade i riješiti će se problem.

Republika Hrvatska se iz arbitražnog sporazuma povukla temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora  krajem srpnja 2015., utvrdivši da je arbitraža nepovratno kontaminirana teškom slovenskom povredom toga postupka, nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Hrvatska državna vlast ranije je službeno najavila, a to je u više navrata ponovio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković,  da zbog navedenih razloga nikakvu presudu arbitražnog suda neće priznati.

Komentiraj