Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća da su Hrvatskoj, kao i dosad, potrebna četiri jaka bolnička regionalna centra, klinički bolnički centri u najvećim gradovima.

Na taj se način uspostavlja više centara izvrsnosti i razvija zdravstvena i znanstveno-istraživačka djelatnost, rekao je Obersnel odgovarajući na aktualnom satu na pitanje o najavi ministra zdravstva Darija Nakića o uspostavi samo jednoga državnog kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj.

Obersnel vjeruje da će kao biti kao i dosad, a “da takvi prijedlozi neće utjecati na kašnjenje ili promjenu Vladine politike vezane uz izgradnju nove riječke Sveučilišne bolnice”.

Na pitanje vijećnika Aleksandra Buloga (SDP) o novijim kritikama Energa, tvrtke koja distribuira toplinsku energiju, Obersnel je odgovorio da su u medije plasirane laži vezane uz Energo. Neistinito je, dodao je, da su građani oštećeni za 14 milijuna kuna jer se plaćanje računa obavlja preko tvrtke RI stan.

Na taj se način naplatom objedinjenih troškova stanovanja transferira novac od građana prema Energu. Taj objedinjeni sustav naplate je najrazvijeniji u zemlji te su ga neki drugi gradovi uveli po uzoru na Rijeku, ustvrdio je gradonačelnik.

Neistinito je da je Energo povećao cijenu plina jer je povećao samo maržu za distibuciju plina, a također ona nije najviša u Hrvatskoj, rekao je Obersnel, dodajući da veću maržu imaju sve one tvrtke koje su više investrirale, poput Energa.

  • Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća trebala se izabrati nova ravnateljica riječke Gradske knjižnice, ali je samo potvrđena dosadašnja ravnateljica Gorana Tuškan kao obnašateljica dužnosti do izbora nove.

Naime, kako je objasnila predsjednica Upravnog vijeća te knjižnice Sandra Krpan, na natječaj su se javile samo Jadranka Martić i Dunja Seiter-Šverko. Upravno vijeće ocijenilo je da je priložena dokumentacija Jadranke Martić nepotpuna te je odabrana Dunja Seiter-Šverko.

Jadranka Martić obratila se predsjednici Upravnog vijeća upozoravajući da njezina dokumentacija nije nepotpuna te da je Sanja Seiter-Šverko bila ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2013. godine, kad je Državna revizija otkrila mnoge nepravilnosti u radu te ustanove. Zbog toga se, dodala je Krpan, odustalo se od imenovanja Sanje Seiter-Šverko za ravnateljicu.

Komentiraj

FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.