Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u nedjelju u Tursku na summit čelnika Skupine 20 najvećih svjetskih gospodarstava (G20), čije je održavanje  zasjenjeno napadima u Parizu i zbog kojih će borba protiv militanata Islamske države doći na vrh dnevnog reda skupa.

Obama, koji je  nazvao napade u francuskoj prijestolnici sramotnim pokušajem da se terorizira nedužno stanovništvo, suočen je s pitanjem na koji način bi Zapad trebao odgovoriti sada kada je postalo jasno da Islamska država predstavlja prijetnju koja daleko prelazi njezina militantna uporišta u Siriji i Iraku.

  • Washington očekuje da će Francuska odgovoriti preuzimanjem veće uloge u zračnim udarima protiv Islamske države, koje provodi koalicija na čelu sa SAD-om.

Međutim, Obama također želi nagovoriti druge europske i bliskoistočne države na određenije korake kako bi pokazali svoju vojnu predanost, rekao je jedan američki dužnosnik prije Obaminog odlaska na devetodnevni put u inozemstvo.

Sada treba pričekati i vidjeti hoće li SAD htjeti još veći angažman nakon što je već pojačao zračne udare i poslao mali broj vojnika za specijalne operacije u sjevernu Siriju kako bi savjetovali oporbene snage u borbi protiv Islamske države, piše Reuters.

Dvodnevni summit G20 okupit će čelnike najvećih svjetskih gospodarstva na lokaciji samo 500 kilometara udaljenoj od Sirije, u kojoj je četiri i pol godine sukoba pretvorilo militante Islamske države u globalnu sigurnosnu prijetnju i izazvalo najveći migrantski val u Europi od Drugog svjetskog rata.

Šefovi država i vlada pripremaju i posebnu deklaraciju vezanu za napade u Parizu, kazalo je više izvora. Ta bi zajednička izjava trebala biti objavljena odvojeno od tradicionalnog zajedničkog završnog priopćenja G20 koje je obično posvećeno ekonomskim pitanjima.

Obama bi se trebao sastati s turskim predsjednikom Tyyipom Erdoganom prije početka summita, a kasnije, na radnoj večeri sa svjetskim čelnicima, očekuje se rasprava o Siriji, od protuterorizma do izbjegličke krize.

Komentiraj

FOTO:EPA/OKAN OZER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.