PRIJENOS UŽIVO SKY NEWSA IZ MALIJA 

15:15 Ministar sigurnosti Malija objavio je da je troje napadača koji su jutros upali u hotel ubijeno u akciji specijalaca.

14:12 Salif Traore, premijer Malija, rekao je kako niti jedan od napadača neće pobjeći iz hotela. Dodao je kako specijalci pretražuju sobu po sobu, pri čemu su dva pripadnika specijalnih snaga i ranjena. “Zatvorili smo sve izlaze iz hotela. Niti jedan od napadača neće pobjeći”, uvjerava Traore.

14:00 Francuska policija izvijestila je kako su njihovi specijalci na putu za Mali.

13:45 Malijski specijalci ‘čiste’ kat po kat hotela i oslobađaju taoce.

13:10 Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako se čini sve kako bi se oslobodili taoci.

13:00 Državni malijski mediji javljaju kako je oslobođeno 80 talaca iz hotela. Vlasnici su ranije izvijestili kako napadači imaju 170 talaca.

12:48 Reuters je javio kako su malijski specijalci upali u hotel i započeli s operacijama oslobađanja talaca.

11:41 Specijalci su počeli upadati u hotel.

11:39 Lokalni mediji javljaju kako je oslobođeno 15 taoca. Iako su se pojavila izvješća o devet mrtvih, zasad je potvrđeno troje mrtvih – dvoje državljana Malija i jedan Francuske.

11:34 Još nitko nije preuzeo odgovonost za napad, i još uvijek nije pronađena direktna veza današnjeg napada s terorističkim napadom u parizu prije sedam dana.

11:26 Francuski predsjednički izvor potvrdio je kako se u malijskom hotelu nalaze francuski državljani. Među taocima se nalazi i najmanje sedam kineskih državljana.

11:21 Prilikom upada u hotel u Bamaku, naoružani napadači vikali su ‘Allahu Akbar’ (‘Bog je velik’ na arapskom), rekao je izvor za agenciju Reuters.

11:19 Iako je javljeno kako se u hotelu nalazi osoblje Air Francea, iz tvrke su priopćili kako su svo osoblje premjestili zbog sigurnosnih razloga nakon prošlotjednih terorističkih napada u Parizu.

11:10 Agencija Reuters javlja kako su naoružani napadači pustili neke od taoca. Među njima se nalaze oni koji znaju citirati Kuran.

10:06 Ispred hotela Radisson nalazi se malijska vojska, a na mjesto događaja poslani su i francuski vojnici, koji se u ovoj afričkoj zemlji nalaze od siječnja 2013. godine kako bi pomogli lokalnoj vojsci u borni protiv džihadista na sjeveru zemlje.

10:59 Francuski list Le Monde objavio je kako su zaposlenici Air Francea redoviti gosti hotela. Izvješća govore kako su njhovi zaposlenici odsjeli na sedmom katu hotela, gdje je zabilježena pucnjava.

10:53 Lokalni mediji javljaju kako je u napadu poginulo devet osoba, među kojima su i državljani Francuske i Belgije.

10:50 Mediji u Maliju navode i kako su napadači prenoćili u hotelu kojeg su jutros napali. Izvještaji govore kako su u napadu korištene i granate. Vlasnici hotela potvrdili su kako je uoči napada bilo popunjeno 90% kapaciteta.

10:45 Naoružani napadači napali su Radisson Blu hotel u glavnom gradu Malija Bamaku, javlja agencija AFP. Izvori potvrđuju kako su napadači uzeli taoce, ali još se ne zna o kojem se broju radi.

Izvješća lokalnih medija govore da je pet osoba poginulo u pucnjavi, koja se, uz eksplozije, čula iz hotela. Prema još nepotvrđenim informacijama, napadači su u hotel ušli u automobilima s diplomatskim tablicama.

Malijski portal Depeche du Mali objavio je kkao su u napad uključena desetorica napadača.

“Sve se odvija na sedmom katu, džihadisti pucaju po hodniku”, rekao je izvor za agenciju AFP.

“Rezidor Hotel Group je svjesna talačke krize. Prema našim informacijama, dvoje napadača zatočilo je 140 gostiju i 30 zaposlenika hotela”, priopćili su iz Rezidor Hotel Group, vlasnika Radisson Blua.

Američka ambasada u Bamaku svojim je državljanima rekla da pronađu sklonište i jave se obiteljima.

Hotel ima 190 soba i nalazi se u blitini mnogih vladinih i poslovnih zgrada.

Komentiraj

FOTO:radissonblu.com
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.