Najnovija mapa ljudskog mozga, nastala na temelju višestrukih skeniranja obavljenih na više od 400 osoba, korteks dijeli na 180 različitih dijelova, među kojima je 97 novootkrivenih, objavili su znanstvenici u stručnome časopisu Nature.

Čovjekov mozak sastoji se od 86 milijardi živčanih stanica, pri čemu je svaki neuron u prosijeku povezan i komunicira s još oko 1000 drugih. Prema neuroznanstvenom shvaćanju odnosa na relaciji mozak-ponašanje, naša sposobnost da se krećemo, govorimo, mislimo, osjećamo… počiva na distinktivnim, ali i međusobno povezanim neuralnim mrežama i specifičnim matricama njihove aktivacije.

Vanjski dio mozga – cerebralni korteks (kora velikog mozga), tkivo je debljine oko 2,5 milimetra naborano u obliku jezgra oraha. Dubokim usjecima podijeljen je na šest jasno vidljivih dijelova, a po dužini na desnu i lijevu hemisferu.

Već stoljećima znanstvenici rade na mapi mozga, no najnovije otkriće znanstvenika najdetaljniji je atlas ljudskog mozga s najznačajnijim rezultatima od projekta “Connectome”. Projekt “Connectome” izrađen je po ugledu na svojevremeno mapiranje ljudskog genoma, zamišljenog kao precizne mape interneuronskih spojeva u ljudskom mozgu. Rezultat projekta “Connectome” je mapa veza među regijama mozga na kojima počivaju naše ponašanje i mišljenje.

Svako od navedenih 180 dijelova, uključujući i 97 novih, opisano je do najsitnijih pojedinosti, a navedena je i njihova povezanost s podacima iz ranije stručne literature. Prednost projekta i otkrića je što su objavljeni online kako bi se svi znanstvenici njima mogli služiti.

Dr. Emma Robinson, suautorica znanstvenog rada objavljenog u Natureu s londonskog lmperial Collegea, kazala je da je otkriće “kulminacija njihovih napora” te da je “riječ o ogromnom i zahtjevnom pothvatu s obzirom na to da su njezini suradnici ručno označavali regije u mozgu ali istodobno koristili i najsofisticiraniju tehniku”.

Profesor Tim Behrens, neuroznanstvenik sa Sveučilišta Oxford smatra da će, osim što će najnovija mapa ljudskog mozga biti od velike koristi neuroznanstvenicima i neurokirurzima, ona izmijeniti način na koji smo dosad gledali na ljudski mozak.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.