Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel kritizirao je vodećeg američkog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa nazvavši ga desničarskim populistom čija politička stajališta predstavljaju prijetnju miru i napretku.

Izjava Gabriela, ministra gospodarstva i čelnika socijaldemokrata, najočitiji je znak dosad da su vladajući političari u Europi sve zabrinutiji za ishod američkih predsjedničkih izbora.

“Bio to Donald Trump, Marine Le Pen ili Geert Wilders – svi ti desničarski populisti ne samo da su prijetnja miru i socijalnoj koheziji, nego i gospodarskom razvitku”, rekao je Gabriel u intervjuu za novine Welt am Sonntag objavljenom u nedjelju.

Gabriel je kazao da Trump i Le Pen obećavaju biračima “povratak u svijet bajki” u kojemu se gospodarska aktivnost događa samo unutar nacionalnih granica, ali da je povijest pokazala da takva izolirana gospodarstva nemaju izgleda za razvitak.

Komentiraj

FOTO:EPA/BERND VON JUTRCZENKA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.