Popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel je u porastu, unatoč negativno obojanoj javnoj raspravi oko njezine izbjegličke politike, pokazuje najnovije istraživanje javnog servisa ARD objavljeno u petak.

“Popularnost kancelarke i predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel osjetno je porasla u odnosu na posljednje istraživanje prije mjesec dana, za 9 posto, te sad iznosi 54 posto”, proizlazi iz “Njemačkog trenda”, ispitivanja što ga redovito objavljuje javni servis ARD.

Istodobno je popularnost najistaknutijeg protivnika izbjegličke politike Angele Merkel, bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera, u naglom padu. Političkim djelovanjem Seehofera, čija stranka s CDU-om na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, zadovoljno je 37 posto ispitanih, što je sedam posto manje nego u rujnu.

No isto ispitivanje je pokazalo stabilno visoke vrijednosti za desno-populističku stranku Alternativa za Njemačku (AfD). Ovu stranku, čija se egzistencija temelji na kritici izbjegličke politike Angele Merkel,  da se ove nedjelje održavaju parlamentarni izbori, biralo bi 14 posto birača.

To nakon brojnih uspjeha AfD-a na ovogodišnjim pokrajinskim izborima pokazuje i vjerojatni ulazak AfD-a i u savezni parlament Bundestag.

Prema istom ispitivanju, vodeću Uniju CDU/CSU bi biralo 33, a njihova koalicijskog partnera u velikoj koaliciji, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), biralo bi 22 posto birača.

Birači, unatoč tomu što je većina zadovoljna radom kancelarke Angele Merkel, ne vjeruju u europsko rješenje političke krize, za što se zalaže njemačka kancelarka. Njih 63 posto među ispitanima smatra da se ovo pitanja na europskoj razini neće riješiti u dogledno vrijeme.

Komentiraj