Njemačka se u nedjelju priprema za dolazak stotina novih izbjeglica iz Mađarske i Austrije, nakon što je sinoć tisućama iskazala toplu dobrodošlicu u Bavarskoj, ali i otpor u Dortmundu, gdje su noćašnji prosvjedi desničara protiv prihvata izbjeglica prerasli u sukob s policijom.

U Njemačku, najmnogoljudniju europsku zemlju koja do kraja godine očekuje rekordnih 800 tisuća tražitelja azila, samo u subotu ušlo je osam tisuća izbjeglica.

U Muenchenu, na čiji je kolodvor stiglo oko 6800 ljudi, izbjegličkim obiteljima i njihovoj djeci na lica je osmijehe izmamila srdačna dobrodošlica stanovnika bavarske prijestolnice, koji su ih dočekali uzvicima bodrenja, hranom i bocama vode.

Nakon silaska s vlaka, policija ih je usmjeravala prema autobusima kojima ih se prebacivalo u centre prvog prihvata, uspostavljene u javnim zgradama, hotelima i vojarnama.

Deseci građana stajali su iza ograde, zviždali, pljeskali i snimali pridošlice mobitelima i fotoaparatima.

Velike količine hrane, vode i odjeće očekuju izbjeglice i na frankfurtskom kolodvoru, gdje su se u subotu okupile stotine građana kako bih ih dočekale.

 

  • Nakon što su se vrata vlaka otvorila, uz zvižduke i povike ohrabrenja, gomila je jednoglasno počela skandirati na engleskom jeziku – “Recimo jasno i glasno – izbjeglice su ovdje dobrodošli”.

 

No, nije posvuda tako. Prosvjedi desničara protiv dolaska izbjeglica u zapadnonjemačkom gradu Dortmundu, koji su tijekom noći prerasli u sukobe s ljevičarima i policijom, potvrđuju podjele u njemačkom društvu oko pitanja prihvata tražitelja azila. U sukobima 20-ak desničara i 30-ak ljevičara te policije nedaleko od glavnog dortmundskog kolodvora ozlijeđena su tri policijska djelatnika, jedan prosvjednik i prolaznik, a četiri su osobe uhićene.

Zbog napetosti koje je unutar vladajućih konzervativaca Angele Merkel uzrokovao odnos Njemačke prema izbjegličkoj krizi, njemačka vlada za nedjelju poslije podne zakazala je izvanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o tome hoće li se proširiti popis zemalja iz kojih će Njemačka primati tražitelje azila i razmatrati iznosi financijske potpore koja će se odobriti njemačkim saveznim državama i regijama za pomoć pridošlicama s Bliskog istoka.

Jedna od tema sjednice bit će i pitanje njemačke politike prema drugim članicama EU glede prihvata izbjeglica.

Komentiraj

FOTO:EPA/MAJA HITIJ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.