Policijske agencije u Bosni i Hercegovini poduzele su sve potrebne mjere kako bi summit predsjednika vlada država zapadnog Balkana koji je za 16. ožujka najavljen u Sarajevu protekao bez poteškoća a nema nikakvih naznaka da bi sigurnost tog okupljanja mogla biti dovedena u pitanje, stajalište je Ministarstva sigurnosti BiH.

Takav zaključak rezultat je razmjene informacija na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i čelnika policijskih agencija na državnoj razini koji je održan tijekom dana.

Sigurnosno stanje u zemlji uoči organiziranja sastanka premijera analizirali su ravnatelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić, Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, Granične policije BiH Zoran Galić i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić.

Dogovoreno je poduzimanje svih potrebnih mjera zaštite sudionika te je uspostavljen posebni operativni stožer u kojemu su predstavnici svih sigurnosnih agencija.

Dolazak u Sarajevo potvrdili su predsjednici vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije a moguć je i dolazak albanskog premijera.

Najveću pozornost privlači dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji u BiH stiže u razdoblju napetih odnosa između Sarajeva i Beograda.

Neki srbijanski mediji izvijestili su kako postoje obavještajne informacije o tome da se na Vučića priprema napad poput onoga u Srebrenici u srpnju 2015. godine a na takvu je mogućnost upozorio i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Sam Vučić je kazao kako u to ne vjeruje.

“Znam da će me čuvati stotine ljudi iz njihove policije. Nemam nikakav strah i bojazan. Da me puste da šećem slobodno kroz narod siguran sam da mi nitko od običnog naroda ne bi ništa dobacio”, kazao je Vučić komentirajući ovakva nagađanja.

Srbijanski premijer u Sarajevo bi trebao stići već u srijedu a najavljeno je kako će tamo biti na radnoj večeri koju priređuje predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Komentiraj