U posljednjih 10 dana u vodama kod libijske obale pronađena su tijela 120 migranata, za koje se vjeruje da su iz Libije pokušali čamcem stići u Italiju, priopćila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije(IOM).

“Te smo informacije dobili od libijskih vlasti s kojima surađujemo”, kazao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman. Tijela su pronađena u blizini Sabrathe.

Neispravne čamce za prijelaz Sredozemlja od Libije do Italije uglavnom koriste afrički migranti. Na toj ruti je između petka i ponedjeljka spašeno iz mora skoro 8000 migranata, kazao je Millman.

To je duži i opasniji put nego od Turske do Grčke, ali je “balkanska ruta” zatvorena nakon dogovora Europske unije i Turske u ožujku.

Ove je godine, do 27.  srpnja, morskim putem u Europu stiglo više od 257.000 migranata, a njih 3000 je izgubilo živote. Sveukupno je diljem svijeta ove godine život izgubilo 4027 migranata, a tri četvrtine su poginule u Sredozemnom moru. To je, na globalnoj razini, 35 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.