Glavni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni osuđen je u utorak na 30 dana zatvora zbog organiziranja prosvjeda bez dozvole vlasti.

Navaljni je proglašen odgovornim na temelju članka 20.2 (o organiziranju nedozvoljenih skupova) i osuđen na 30 dana zatvora, rekao je sudac Dmitrij Gordejev nakon pet sati rasprave.

Oporbenjak, čiji je proces počeo 8. svibnja i zatim odgođen za tjedan dana, trebao biti dobiti presudu i zbog opiranja snagama reda.

Navaljni (41) je posljednjih mjeseci brojnim skupovima vršio pritisak na Kremlj, nakon što mu je uskraćeno pravo da se kandidira za predsjedničke izbore 18. ožujka, na kojima je očekivano pobijedio Vladimir Putin.

Pod geslom “On nije naš car” Navaljni je 5. svibnja pozvao svoje pobornike da izađu na ulice, pa su tisuće ljudi prosvjedovale u brojnim gradovima zemlje.

Komentiraj

FOTO:EPA/YURI KOCHETKOV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.