Plaće zaposlenih u njemačkim javnim službama porast će za 4.75 posto u dvije godine, po dogovoru postignutom u petak navečer, nakon štrajka upozorenja koji je u srijedu poremetio zračni promet, doznaje se od nekoliko izvora.

Dogovor savezne države i lokalne vlasti s jedne strane te sindikata javne službe Verdi s druge, predviđa povećanje plaće od 2,4 posto ove godine i 2,35 posto u 2017. za 2,14 milijuna ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, nakon trećeg kruga pregovora koji se od četvrtka vode u Potsdamu, blizu Berlina, izrazivši zadovoljstvo “pravednim” dogovorom.

Plaće zaposlenika u javnom sektoru, raspoređenih u 1088 djelatnosti, “porast će za 4,75 posto u dvije etape – 2,4 posto od 1. ožujka 2016. i 2,35 posto od 1. veljače 2017.”, navodi se u priopćenju Verdija koji je pozvao na štrajk.

“Dogovorom se postiže znatan porast plaće, jačanje kupovne moći i veća privlačnost zapošljavanja u javnoj službi”, sa zadovoljstvom je istaknuo Frank Bsirske koji je u ime Verdija vodio pregovore.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.