Turska nije dobila novac od Europske unije za sirijske izbjeglice koji je predviđen sporazumom Turska-EU zaključenom u ožujku a čija je svrha zaustaviti priljev izbjeglica  i migranata u Europu, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.

“Još nismo primili nikakv novac”,  rekao je glasnogovornik Ibrahim Kalin. Podsjetio je da je 120 milijuna eura obećano za izbjeglice, ali je rekao da dosad ništa nije primljeno.

Ovoga tjedna podaci EU-a su pokazali da je Unija primila samo 177 sirijskih izbjeglica iz Turske u prošla dva mjeseca iako je obećala da će pojačati program preseljenja.

Podaci UN-a pokazuju da je u Turskoj više od 2,2 milijuna sirijskih izbjeglica. Kalin je rekao da je vlada potrošila više od 10 milijardi dolara na te ljude otkako je izbio građanski rat u Siriji 2011. godine.

Prema sporazumu Turska-EU, Unija treba prihvatiti tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske i nagraditi je financijski, osigurati putovanje za Turke bez viza te ubrzati njezine pregovore za članstvo u Uniji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.