Dva mjeseca nakon što su džihadisti ubili tamošnjeg svećenika, župljani katoličke crkve u sjevernoj Francuskoj okupit će se u nedjelju na svečanoj ceremoniji njenog ponovnog otvaranja.

Crkva Saint-Etienne-du-Rouvray, mjesto okupljanja oko 27 tisuća stanovnika malog gradića u blizini Rouena, u tu će svrhu održati posebnu misu, te odati počast velečasnom Jacquesu Hamelu, 85-godišnjem svećeniku kojemu su teroristi Islamske države u srpnju na oltaru prerezali grkljan.

“Bio je dobar svećenik. Uvijek sam ga išla vidjeti i on nikad nije odbio svoje usluge”, rekla je 81-godišnja Mafalda Pace koja živi pored te crkve iz 16. stoljeća.

Pace će prisustvovati nedjeljnoj ceremoniji “čišćenja” i misi koju će predvoditi rouenski nadbiskup Dominique Lebrun.

“Ceremonija će uključivati čišćenje crkve svetom vodom”, istaknuo je nadbiskup koji je vodio i misu za preminulog svećenika 2. kolovoza, kad su rouensku katedralu posjetili predsjednik Francois Hollande i premijer Manuel Valls. Tada su misi prisustvovali i muslimani i židovi, pokazujući međureligijsku solidarnost.

Nedjeljnom obredu je cilj izbrisati oskvrnuće te crkve koju su izvršili džihadisti Adel Kermiche, lokalni stanovnik, te Abdel-Malik Petitjean. Obojicu ih je policija usmrtila nakon opsade.

Ubojstvo velečasnog Hamela dogodilo se manje od dva tjedna nakon napada u Nici, kad je tuniski ekstremist kamionom pregazio 86 ljudi, te sedam mjeseci nakon serije napada u Parizu.

Komentiraj