Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres primljen je u nedjelju u bolnicu zbog jakih bolova u prsima, samo desetak dana nakon što je imao blagi srčani udar, javljaju svjetske agencije.

92-godišnji Peres je prošlog tjedna imao manju operaciju zbog suženih arterija. Danas je ponovno primljen u bolnicu u Tel Avivu na promatranje i testiranje.

Peres je dva puta bio premijer, a predsjednik Izraela bio je od 2007. do 2014. godine. 1994. je godine dobio Novelovu nagradu zbog svoje uloge u mirovnom sporazumu s Palestincima koji je potpisan u Oslu. Tu je nagradu podijelio s premijerom Yitzhakom Rabinom, na kojeg je kasnije izvršen atentat, i palestinskim vođom Yasserom Arafatom. Porazio ga je Benjamin Netanyhu na izborima 1996. godine.

Obnašao je gotovo svaku veću političku funkciju od osnutka Izraela 1948. godine, te je bio arhitekt izraelskog tajnog nuklearnog programa 1959. godine. Unatoč tome što ima 92 godine, Peres i dalje ima zgusnut raspored te se često pojavljuje u javnosti. Na čelu je nevladine udruge Peres Centre of Peace, koja promovira bliskije veze između Izraelaca i Palestinaca.

Komentiraj

FOTO:Screenshot/YouTube
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.