Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je izdalo upozorenje i savjete vozačima koji kreću na godišnje odmore. MUP upozporava kako se zbog povećanog intenziteta prometa na našim cestama upravo u ovom razdoblju, kao i proteklih godina, povećava broj prometnih nesreća i stradanja.

“Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti. Aktivnosti se poduzimaju na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocestama i važnijim državnim cestama”, navodi MUP dodajući akko je u provođenju ovih aktivnosti uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika.

Dodaju da je Ravnateljstvo policije naložilo policijskim službenicima da dosljedno poduzimaju represivne mjere prema vozačima koji grubo krše prometne propise (vožnja nepropisnom brzinom, vožnja prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, nepropisno pretjecanje, slalom vožnja i slično).

“Nadalje, u cilju postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i slično), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavlja se i fizičko upravljanje prometom.

Također, s ciljem povećanja razine sigurnosti u cestovnom prometu, nadzora i upravljanja prometom na cestama, kao i kvalitetnije organizacije prometa i nesmetanog odvijanja i ubrzanja prometnih tokova, policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter”, navodi se u priopćenju MUP-a.

Upozorenja vozačima:

  • pridržavati se prometnih propisa
  • prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (signalizaciju, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i drugo)
  • prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama
  • na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena
  • izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak popodne i subotu ujutro)

Komentiraj