– SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić ponovno je u četvrtak kritizirao namjeru Vlade da fleksibilizira uvoz jeftine radne snage, u situaciji kada je u Hrvatskoj 240.000 nezaposlenih, a sve više mladih u potrazi za poslom odlazi u inozemstvo.

U Hrvatskoj ima dovoljno radne snage u svim sektorima ako se radnicima osiguraju dobre plaće i uvjeti rada, poručio je Mrsić u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj je prozvao Vladu da pogoduje poslodavcima za uvoz jeftine radne snage iz zemalja u okruženju koje nisu članice EU-a.

Mrsić se oštro obrušio na tvrdnje o nedostatku sezonskih radnika u trgovini i turizmu, iznesene na nedavnom sastanku ministara Nade Šikić i  Antona Klimana s poslodavcima te ustvrdio kako Hrvatska ima dovoljno radne snage u svim sektorima, uz osiguranje pristojnih uvjeta.

Simptomatičnim je ocijenio da se traži uvoz radne snage za ona područja “gdje smo svjesni da se svaki dan krše radnička prava – u građevinarstvu,  turizmu i trgovini. To, kaže, pokazuje i izvješće inspektorata za 2015. u kojemu je jasno ukazano da u tim područjima ima najviše neisplata plaća, kršenja ljudskih i radničkih prava, da je inspektorat u njima imao najviše postupaka i odredio najviše kazni.

“Umjesto da sredimo situaciju u tom području i omogućimo našim nezaposlenima da imaju pristojnu plaću i osiguran smještaj u sezoni,  mi njih na ovaj način tjeramo izvan Hrvatske da potraže to isto u zemljama EU-a koje će ih bolje platiti i osigurati bolje uvjete rada. Umjesto da se pozabavi tim problemom i zaustavi egzodus hrvatskih građana, ova  Vlada pogoduje kapitalu i poslodavcima, ocijenio je Mrsić.

Ponovno je osudio i nedavnu vladinu odluku o povećanju kvote za zapošljavanje stranih radnika za koju je rekao da ima za cilj pritisak na saborske zastupnike da usvoje Zakon o strancima, koji je već u saborskoj proceduri. Njime bi se, kaže, potpuno otvorilo hrvatsko tržište rada i fleksibilizirao  uvoz jeftine radne snage i smanjila cijena rada u Hrvatskoj, uz još veće osiromašenje hrvatskih radnika.

Cilj ove vlade je da Hrvatska bude zemlja starih ljudi, jeftine radne snage u kojoj će radnici biti obespravljeni, ustvrdio je Mrsić.

Poslodavcima je poručio kako je vrijeme da preuzmu na sebe odgovornost umjesto da stalno kukaju, te da u sezoni omoguće hrvatskim građanima status “stalnog sezonca”.

Bivša vlada omogućila je subvencije i nove načine zapošljavanja, zahvaljujući kojima je zaposlen velik broj mladih ljudi, rekao je te prozvao aktualnu vlast da nije nastavila provoditi mjere za zapošljavanje  dugotrajno nezaposlenih, niti donijela mjere za lakše zapošljavanje građana starije dobi.

To bi učinila vlada koja je odgovorna prema svojim sugrađanima umjesto da problem rješava tako da otvara tržište jeftinoj radnoj snazi, rekao je Mrsić  te poručio da je uvoz jeftine radne snage  još jedan primjer da “ovo nije Vlada građana RH nego vlada kapitala koja neće donijeti dobro građanima”.

Komentiraj